Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky je vyšší až o 150 percent!

Približne rovnaký výskyt chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ale o 142 percent vyšší výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO), zaznamenali epidemiológovia v Banskobystrickom kraji v 32. kalendárnom týždni.

Podľa analýzy hlásení 46 percent lekárov pre deti a dorast a 39 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, na ARO je tu v súčasnosti chorých 1285 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári.

Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 448 na 100 tisíc osôb. Výskyt ARO celkom v medziročnom porovnaní je však vyšší o viac ako 15 percent. Chorobnosť na chrípku predstavuje 24 na 100 tisíc obyvateľov. Je to však o 48 percent menej, než v rovnakom období vlaňajška RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Naďalej sa na etiológii (pôvode) ochorení podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Dôkazom toho môže byť aj nižší počet komplikácií zo zápalových ochorení horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, ako tomu býva v zimných a jarných mesiacoch. Percento komplikácií z akútnych respiračných ochorení a chrípky v 33. kalendárnom týždni mierne stúplo kleslo na jedno percento.

Zápalmi dutín sa pôvodné akútne respiračné, či chrípkové ochorenie skomplikovalo len v 6 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 5 prípadoch a len v dvoch prípadoch zápalmi pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov, ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

V 32. kalendárnom týždni najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš (212), Žiar nad Hronom (200), Lučenec (139) a Žarnovica (134). Len o niečo nižší počet chorých je v okresoch Banská Bystrica, Revúca a Poltár. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť banskobystrickom okrese , nasleduje okres Lučenec a Žiar nad Hronom.

ARO aj CHPO najviac postihlo najmenšie deti od 0 do päť rokov, kde predstavuje chorobnosť na ARO 1624 a na chrípku128 na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny z počtu, ktoré hlásili pediatri. Pomerne vysoká chorobnosť je aj v skupine prázdninujúcich žiakov základných a stredných škôl. Najnižšiu chorobnosť majú tento týždeň občania v produktívnom veku, ako aj seniori.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM