Michal Majer Rôzne

Vysadia viac ako 20 miliónov stromčekov

Podnik LESY Slovenskej republiky so sídlom v Banskej Bystrici vysadí v tomto roku viac ako 20 miliónov sadeníc lesných stromčekov. Spolu s prirodzenou obnovou tak začne v tomto roku nový les rásť na minimálne 7600 hektároch, pravdepodobne však bude t

// „Zvýšenie rozsahu umelej obnovy lesa si vyžiadalo nadpriemerné rozšírenie podkôrneho hmyzu a následná ťažba kalamitného dreva v uplynulom období. Umožnili ho však najmä zlepšujúce sa hospodárske výsledky podniku,“// uviedol generálny riaditeľ podniku Ing. Igor Viszlai. Po krízovom roku 2009, keď umelá obnova lesa poklesla na 3681 hektárov, sa vlani podarilo zvýšiť výsadbu stromčekov na priemernú úroveň predchádzajúcich rokov. LESY SR v minulom roku vysadili takmer 15,2 milióna kusov stromčekov na 4200 hektároch lesných plôch.

Najväčšie plochy podnik umelo zalesní v okolí Liptovského Hrádku, kde začne nový les rásť na 1152 hektároch pozemkov. Viac ako 700 hektárov plochy sa dočká nových stromčekov v okolí Čadce a takmer na 500 hektároch LESY SR vysadia sadeničky v okolí Šaštína. Z drevín bude najviac zastúpený buk, ktorého výhradný dodávateľ lesných sadeníc Semenoles Liptovský Hrádok vyexpeduje viac ako sedem miliónov kusov. Podnik plánuje vysadiť aj takmer tri milióny kusov smreka obyčajného a podobné množstvo borovíc.

Zalesňovacie práce sa podľa hlavného pestovateľa podniku Rudolfa Bruchánika začnú v najbližších týždňoch. Hoci má podnik naplánovanú prirodzenú obnovu lesa na 2500 hektároch, skutočnosť bude podľa skúseností z minulých rokov oveľa vyššia a celková zalesnená plocha by mala prekročiť 9000 hektárov.

Zdroj: Lesy SR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM