Slávka Kellová Rôzne

Výrobca slovenských zbraní podáva trestné oznámenie

Výrobca slovenských zbraní podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu manipulácie verejného obstarávania. Ako dnes v Banskej Bystrici informoval majiteľ spoločnosti Grand Power Jaroslav Kuracina, už kon

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po kontrole skonštatoval, že tender naozaj nebol vypísaný v súlade s princípmi transparentnosti. Hlavný problém pri obstarávaní nových zbraní pre Policajný zbor vidí Jaroslav Kuracina v zadávaní nezmyselných podmienok, ktoré znevýhodňujú iných účastníkov súťaže. „Vysvetlím to na príklade. Keď hľadá niekto kladivo, parameter na jeho obstarávanie je, či sa s ním dajú zatĺkať klince. Nemôžem dať predsa ako podmienku súťaže, že toto kladivo musí používať aj môj sused. V tomto prípade dalo ministerstvo vnútra podmienku, že víťaz na dodávku zbraní pre policajtov musí mať výrobky zavedené minimálne v dvoch členských krajinách NATO,“ vysvetlil Kuracina. Po rozhodnutí ÚVO podmienky tendra ministerstvo vnútra upravilo, no podľa slovenského výrobcu opäť nie tak, aby sa mohli o dodávku uchádzať skutočne všetci, ktorí spĺňajú ostatné parametre. „V novej súťaži bola podmienka, že zbrane musia byť zavedené buď v niektorej krajine EÚ alebo WTO, čo je v podstate rovnako diskriminujúce ako predchádzajúci tender,“ doplnil majiteľ firmy Grand Power.

Jaroslav Kuracina pred novinármi vyhlásil, že v tomto prípade nie je ochotný ustúpiť najmä ako človek. Jeho firma prežila už desať rokov bez štátnej objednávky a má šancu prežiť aj ďalej. „Ide mi o to, čo sa deje s našimi daňami. My sme ako firma riadne priznali zisk a odviedli sme s neho dane. Nie sme ochotní sa nečinne prizerať, ako sa naše peniaze nezmyslene míňajú,“ vyhlásil Kuracina. Firma so zbrojárskym sortimentom však potrebuje uplatnenie aj na domácom trhu, aby sa vôbec mohla dostať do konkurencie svetových značiek. „Je to pravda, pretože kdekoľvek ponúkame naše výrobky, v prvom rade sa nás pýtajú, či ich máme zavedené na domácom trhu. Každá krajina si chráni svojich výrobcov. Nemáme problém súťažiť v kvalite, v cene, ale oficiálne ozbrojené zložky zatiaľ nemôžeme oslovovať. Naše zbrane sa doteraz používajú predovšetkým v súkromnom zbore, majú s nimi skúsenosti niektoré mestské polície či americké úrady šerifa,“ doplnil Jaroslav Kuracina.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM