Správy

Vyrastie na okraji Bystrice motokrosový areál? Pod petíciu sa podpísali tisíce ľudí

Motokrosový areál na okraji mesta by nikoho nerušil, tvrdia motorkári. Návrhom na jeho vybudovanie sa budú teraz zaoberať odborné komisie.

Ilustračný obrázok k článku Vyrastie na okraji Bystrice motokrosový areál? Pod petíciu sa podpísali tisíce ľudí
Zdroj: TASR

Zámer vybudovať motokrosový areál v extraviláne mesta a napomôcť tak k usporiadaniu vzťahov medzi motorkármi a verejnosťou je cieľom občianskeho združenia (OZ) Enduro Team Banská Bystrica. Chce ho vybudovať z vlastných finančných zdrojov na mestskom pozemku, ktorý je vzdialený od obydlí, blízko skládky komunálneho odpadu, za kopcami, brániacimi šíreniu prípadného hluku a prachu (v Šalkovej). OZ o svojom zámere informovalo mestských poslancov na ich uplynulom zasadnutí, no súhlas zatiaľ nedostalo.

„V našom regióne nemáme v prijateľnom dosahu taký areál, ktorý by uspokojil motorkárov a ich chuť venovať sa tomuto druhu športu. Preto sme spojili sily a financie. Máme chuť zrealizovať projekt pre všetkých, ktorí majú radi tento šport. Mesto to nebude stáť nič, len ich prosíme o prenájom zabudnutého pozemku za skládkou odpadu, ktorý my budeme zveľaďovať a udržiavať. Našim zámerom je stiahnuť motokrosové motorky a štvorkolky z miest, kde nepatria a umožniť im športovať tak, aby nikoho nerušili,“ zdôraznil Slavomír Lamper z OZ.

Príroda v okolí mesta je často vystavená náročnej skúške v podobe jazdiacich motorkárov a priaznivcov štvorkoliek, ktorí silné stroje využívajú na pohyb nielen po komunikáciách, ale i poliach, lúkach a lesoch, čo je v mnohých prípadoch nelegálna a protizákonná činnosť. To bolo motiváciou pre zástupcov OZ Enduro Team oficiálne osloviť vedenie mesta a poslancov.

„Už dávnejšie sme hľadali vhodný pozemok na taký zámer, ale nepodarilo sa. Považujem za našu povinnosť pomôcť dobrým projektom a ľuďom, ktorí chcú v našom meste niečo zmysluplné vybudovať. Cesta ako stiahnuť z chránených území tých, ktorí tam nepatria, nie je v pokutách. Úspech vidím v ponúknutí možností na realizáciu ich aktivít vo vybranej lokalite tak, aby sme nerušili jeden druhého. Ochrana prírody, ktorú tak veľmi chceme, sa jednoducho nedá úspešne realizovať od stola a sankciami, ale pochopením a chuťou pomôcť tým, ktorých chceme usmerniť,“ reagoval mestský poslanec Martin Turčan s tým, že návrhom sa budú teraz zaoberať odborné komisie. Zámer vybudovať motokrosový areál podporilo v petícii viac než 3650 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM