Jakub Forgács Hokej

Vynovený maskot: Baran HC'05 zmenil tvár, diváčka od neho chcela podpis na spodnú bielizeň

Bystrický hokejový klub HC'05 sa okrem slušného tretieho miesta v momentálnom rebríčku extraligy môže pochváliť aj vynoveným maskotom. Baran, ktorý je neodmysliteľne symbolom nášho tímu, si už vychutnal prvé zápasy so zmeneným imidžom.

Ilustračný obrázok k článku Vynovený maskot: Baran HC'05 zmenil tvár, diváčka od neho chcela podpis na spodnú bielizeň
Zdroj: Dnes24.sk

Prečítajte si, ako vníma náš hokejový maskot premenu do nového šatu a čo všetko už stihol zažiť na ľade. Keďže však sám hovoriť nevie, viac nám o tom porozprával jeho nepísaný hovorca Michal L. „Baran“ :)

Po koľkých rokoch sa klub rozhodol pre zmenu maskota a ako svoju novú tvár vníma samotný baran?

Prvý maskot vznikol ešte v roku 2005, pri otvorení arény na Golianovej ulici. Cieľom nového barana je plnohodnotne vykonávať funkciu maskota hokejového klubu, baviť obecenstvo tak, ako to vidíme napríklad zo zahraničných hokejových súťaží. Súčasná podobizeň maskota prešla teda výraznou zmenou, hlava je o poznanie menšia a baranovi umožňuje pohodlný prechod rôznymi zákutiami zimného štadiónu. Okrem iného je aj omnoho ľahšia, vďaka čomu sa môže voľnejšie pohybovať, či už na zemi, ale aj na ľade. Doterajší pohyb barana bol značne obmedzený práve kvôli veľkosti a váhe masky. V novom šate sa cíti vynikajúco, môže sa korčuľovať, tancovať a najmä baviť ľudí. Vyvolať úsmev na tvárach priaznivcov nášho klubu je jeho hlavným poslaním.

Nový baran sa objavil už na dvoch zápasoch HC'05. Pracovalo sa mu na ľade dobre?

Práca na ľade a korčuľovanie bolo spočiatku náročné, baran sa korčuľoval naposledy ešte s Maťkom a Kubkom vo večerníčku pred niekoľkými rokmi, ale po chvíli sa do toho dostal. Na začiatku zápasu skontroloval sieťky na bránach a povzbudil hráčov. Potom sa už presunul za plexisklá odkiaľ neúnavne všetkými končatinami hnal našich hokejistov za víťazstvom.

Mal maskot po sérií prehier s Piešťanmi robotu aj s utešovaním nešťastných divákov alebo hráčov v nedeľu, po ďalšom neúspechu s týmto súperom?

Po zápase pár hráčov plakalo, navonok sa javia ako tvrdí chlapi ale vnútri sú to všetko citlivé duše, takže sa minulo veľa vreckoviek. :) Ale teraz vážne, utešovať nebolo treba nikoho, na hráčoch síce bolo vidieť sklamanie, ale sú to profesionáli. Samozrejme, z ľadu odchádzali spokojnejší hráči Piešťan. Baran mi prezradil, že pri záverečnom podávaní rúk mu jeden z hráčov Piešťan nezabudol pripomenúť baranove opičky z prvej tretiny, kedy hráč súpera sedel na trestnej lavici a baran si z neho trochu vystrelil.

Aké reakcie sa po zápasoch zniesli na nového maskota HC'05?

Reakcia na barana boli po prvom zápase pozitívne. Najviac sa síce páčil najmladším Bystričanom. Pri návšteve B-tribúny rozdal niekoľkým deťom aj pár autogramov na vstupenky, jednému pánovi sa podpísal na krabičku od liekov a istej pani na spodnú bielizeň. Pozitívne ohlasy prišli aj na internete, ľuďom sa páčila nová podoba aj pohyby, ktoré pripomínali tanec. Našli sa aj reakcie ľudí, ktoré sa týkali pohlavia barana. Veľa ľudí si myslelo, že baran je v skutočnosti baranica. Týmto ľuďom odkazuje, že nie je žiadna baranica, orlica, ani hadica, ale 100% samec baran a kto neverí, môže prísť niekedy ku nám hore na salaš, keď sa bude kúpať a presvedčiť sa. :)

Má už baran s fanúšikmi aj nejakú negatívnu skúsenosť?

Jedinú negatívna reakciu na barana, ktorú sme zachytili, bola v zápase proti Piešťanom, kedy na A-tribúne niekto vulgárne vykrikoval na maskota. Baran chápe, že niekedy sa stane, že kvôli jeho postave ľudia nevidia na zápas, ale takéto situácia sa dajú vyriešiť aj normálne a nie hrubým okríknutím, ako to bolo v tomto prípade. Kultúra na našom štadióne je často na nízkej úrovni, ale baran verí že ľudia ho budú akceptovať a pomáhať mu vo vytváraní príjemnej a najmä zábavnej nálady pri sledovaní zápasov.

Pripravuje sa nový maskot nejako špeciálne na utorkové derby so Zvolenom?

Ako sa baran pripravuje na derby so Zvolenom? Musí podojiť všetky ovečky v košiari, aby bolo dosť mlieka na bryndzu a tvaroh. Potom navarí bryndzové halušky a poriadne sa naje. Následne nacvičí všetky potrebné tanečné aj netanečné kreácie a hor sa na štadión.

Foto: Gabriela Ganzova

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM