Jakub Forgács Kultúra

Výnimočná výstava známok: Zachytávajú ľudovú kultúru národov sveta

Výstavu Ľudové kroje rôznych národov na poštových známkach celého sveta pripravila Slovenská pošta. Pozrieť si ju môžete v Poštovom múzeu na Partizánskej ceste do 31. mája.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná výstava známok: Zachytávajú ľudovú kultúru národov sveta
Foto: Slávka Kellová

„Vo svojej rôznorodosti a farebnej pestrosti sa ľudový odev (kroj) stal obľúbeným námetom poštových známok na celom svete. Tvorcovia poštových známok zobrazovali ženské alebo mužské ľudové kroje jednotlivých regiónov svojich krajín a postavy v krojoch sú často prítomné aj na známkach s motívom tradičných ľudových alebo náboženských sviatkov, v našom európskom priestore najmä Vianoc a Veľkej noci,“ informovala hovorkyňa Stanislava Pondelová.

Vyobrazenie ľudových odevov na známkach je veľkou vášňou viacerých filatelistov. Jedným z nich je aj Anton Sukeník, člen Klubu filatelistov v Prievidzi a krajského združenia filatelistických klubov v Žiline. Tiež takéto známky zbiera a jeho záujem sa sústreďuje hlavne na známky zo Slovenskej republiky, na ktorých sú ľudové kroje. Jeho exponát, známky z celého sveta s motívom ľudových krojov, tvorí ťažisko výstavy.

Na výstave uvidíte vyše 100 albumových listov. Najväčšie zastúpenie na nich majú známky z európskych krajín, ale aj z Afriky, Ázie a Južnej Ameriky. Väčšina známok pochádza z druhej polovice 20. storočia, ale pár ich je aj z obdobia 2. svetovej vojny. Sú to najmä nemecké a portugalské známky.

„Príťažlivou súčasťou výstavy sú autentické odevné súčiastky krojov z horehronských obcí Heľpa a Pohorelá zapožičaných Horehronským múzeom v Brezne,“ dodala Pondelová. Poštové múzeum doplnilo Sukeníkov exponát originálnymi výtvarnými návrhmi poštových známok a FDC z emisie Krásy našej vlasti – Kroje vydanej v roku 1999.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM