Tlačové správy

Vykurovacia sezóna je tu. Ako ušetriť?

Zima si obula sedemmíľové čižmy a rozhodla sa nám bežať oproti. Šoféri už prezúvajú pneumatiky na svojich autách, deti nosia do školy už zimné čiapky a tráva je oblečená do bielej námrazy.

Ilustračný obrázok k článku Vykurovacia sezóna je tu. Ako ušetriť?
Zdroj: TASR

Už je to tu, teplomery ráno ukazujú hodnoty bližšie k nule ako k príjemnému počasiu. Je to oficiálne – vykurovacia sezóna sa začala. Aj vy však môžete znížiť jej náklady tak, aby ste si mohli na Vianoce dopriať o pár darčekov navyše. Ako na to?

Neprikrývajte radiátory

Keď sa kúri, radiátory musia mať slobodu. Žiadne narušovanie ich osobnej slobody bielizňou, ktorú na nich sušíte. Kúpte si sušič a ten dajte do blízkosti radiátoru. Máte pre radiátorom gauč? Veľká chyba, porozmýšľajte o jeho premiestnení, ak chcete ušetriť.

Nastavte termostat

Základom je neprekurovať, doma vám stačí nastaviť teplotu na 21,5°C. Prispôsobte si však program na termostate tak, že v noci a vtedy, keď nie ste doma, bude teplota nižšia, tých 18°C je ideálnych.

Vetrajte nárazovo

Vetrať musíte aj cez zimu, s tým sa nedá nič robiť, navyše je to prospešné pre vaše zdravie. Nikdy však nevetrajte tak, že otvoríte iba ventilačku a hodinu čakáte, kým sa vyvetrá. Otvorte okná dokorán a za pár desiatok sekúnd vyvetráte poriadne. Aj takto môžete znížiť náklady na kúrenie.

Tesnenie a zateplenie

Plastové okná dokážu znížiť úniky tepla až o 40 %. Máte vonkajšie žalúzie? Nebojte sa ho počas zimy stiahnuť, medzi oknom a žalúziami vznikne vzduchová bublina, ktorá izoluje teplo od zimy. Kvalitné zateplenie domu vám tiež pomôže znížiť náklady počas vykurovacej sezóny, pokojne aj o 30 %. Jasné, túto zimu váš dom či byt už nestihnete zatepliť, no na jar by ste mali pouvažovať o tejto možnosti.

Pomoc zo Štátneho fondu rozvoja bývania

Pomôcť financovať zateplenie domu vám môže aj pôžička zo ŠFRB. Môžete ju však využiť iba vtedy, keď váš dom či byt bol skolaudovaný najneskôr v roku 1989.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM