Monika Obrtalová Rôzne

Vyjdú dnes ľudia do ulíc?

Viac ako 37 tisíc ľudí potvrdilo do dnešného dňa na sociálnej sieti svoju účasť na proteste Gorila, ktorý sa bude konať v 8 mestách Slovenska. Ľudia plánujú vyjsť do ulíc v Bratislave, Žiline, Zvolene, Trenčíne, Košiciach, Prešove, Nitre a v Poprade.

„Ak to organizátori udržia, raz do týždňa alebo raz za dva týždne robiť takéto protesty, tak asi to bude mať vplyv na verejnú mienku,“ komentoval protest politológ Rastislav Tóth. Najviac účastníkov sa očakáva v Bratislave. Minulý týždeň na protest prišlo približne 2000 ľudí, pričom organizátori odhadovali účasť dokonca na 5000. Oficiálne oznámenie, ktoré poslala hlavná organizátorka Lucia Gallová mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, hovorí o účasti približne 10.000 ľudí.

Predbežný plán predpokladá, že účastníci mítingu v Bratislave sa stretnú na Námestí SNP o 16.00 hodine. Následne by sa mali presunúť po trase Poštová ulica, Obchodná ulica, Kollárovo námestie až k Námestiu Slobody, kde sídli Úrad vlády SR. Protestujúci by sa tak mali vyhnúť Prezidentskému palácu i Národnej rade SR, pred ktorými demonštrovali počas prvého protestu 27. januára. „Bude tam určite Tom Nicholson (investigatívny novinár) a zvyšok zoznamu rečníkov ešte musíme definitívne dotiahnuť,“ povedala vo štvrtok (2.2.) Gallová.

Organizátori zhrnuli svoje základné požiadavky do desiatich bodov. Okrem iného požadujú riadne vyšetrenie kauzy Gorila a presun volieb z marca na september 2012. V súvislosti s tým sa tento týždeň verejne obrátili na prezidenta so žiadosťou o stretnutie, aby mohli prerokovať nový termín celonárodného hlasovania. „Oficiálnou cestou sa s požiadavkou na prijatie u prezidenta SR títo aktivisti neobrátili. Vieme o tom iba sprostredkovane, cez médiá,“ povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač. V prípade, že podobná žiadosť príde, je prezident pripravený sa ňou zaoberať.

Organizátori sa tiež obrátili s výzvou na premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS). Šéfka exekutívy by podľa nich mala odvolať z funkcií ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), šéfa slovenskej diplomacie Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) a podpredsedu vlády Rudolfa Chmela (Most-Híd). „Predkladatelia výzvy si možno neuvedomujú fakt, že vláde bola vyslovená nedôvera, má oklieštené kompetencie a nie je možné vymenúvať už nových ľudí na jednotlivé rezorty,“ reagovala Radičová s tým, že o zmene budú môcť ľudia rozhodnúť sami už o mesiac.

Na bezpečnosť a pokojný priebeh podujatia budú vo všetkých mestách dohliadať desiatky policajtov. Ich vedenie od stredy (1.2.) avizuje ochotu spolupracovať s organizátormi mítingu a podčiarkujú, že im nebudú brániť v ich ústavnom práve na protest. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) súčasne upozornil, že polícia má informácie o tom, že by sa do davu mohli začleniť aj provokatéri, ktorí sa pokúsia demonštrantov zdiskreditovať. „Iba viem, že v Žiline sa chystá nejaký pochod neonacistov, čo sa snažíme riešiť nejakým spôsobom, aby nedošlo k výtržnostiam, ale inak nemáme zatiaľ iné informácie,“ uviedla Gallová.

Organizátori pripúšťali účasť radikálne naladených protestujúcich aj minulý piatok (27.1.). Práve im pripisovali vinu za škodu vyčíslenú na 1800 eur, ktorá vznikla na budove NR SR počas protestu. Okrem provokácií však môže účastníkov dnešného pochodu potrápiť aj počasie. V Bratislave by sa mala teplota vzduchu v čase protestu pohybovať medzi –6 až –8 stupňami Celzia. V severných častiach Slovenska denné maximum zrejme neprekročí –14 stupňov Celzia.

Zdroj: TASR Foto: facebook

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM