Monika Obrtalová Rôzne

Vychutnajte si pivo dole hlavou!

Už viac ako dva týždne funguje na sídlisku Sásová netradičná kaviareň, kde si okrem latté a piva môžete vychutnať aj opojný pocit z výšky. Prvá boulderingová kaviareň v Banskej Bystrici totiž ponúka začiatočníkom aj pokročilým možnosť vyskúšať si lez

S iniciatívou založiť si kaviareň s takýmto zameraním prišla trojica kamarátov, ktorí sa poznajú už zo stredoškolských lavíc. Všetci traja sú vášniví horolezci a jednoducho chceli, aby sa tento koníček stal aj súčasťou ich práce. „Nechali sme sa inšpirovať bratmi Repčíkovcami zo Žiliny, ktorí majú kaviareň v podobnom štýle. Keď sme ju videli po prvýkrát, hneď sme vedeli, že niečo také musíme mať aj my,“ priznáva Tomáš Baláž, jeden zo zakladateľov a majiteľov kaviarne. Premeniť sen na skutočnosť však vôbec nebolo jednoduché. Staré zatuchnuté priestory potrebovali kompletne nový šat a chlapci tak minuli posledné úspory na rekonštrukciu priestorov, ktoré sa dnes môžu pýšiť názvom kaviareň. „Vôbec to nie je jednoduché,“ hovorí ďalší z trojice kamarátov Ján Bezák a opisuje problémy, ktoré majú s nespokojnými občanmi žijúcimi v susedných panelákoch: „Nesúhlasili s tým, aby sme tu vôbec niečo stavali. Mysleli si, že to bude len ďalšia krčma, akých ja naokolo plno. Ani teraz, keď je všetko hotové a môžu sa prísť pozrieť do podniku sem nikto z nich nevstúpi a ďalej si len hovoria svoje,“ smutne krúti hlavou Ján Bezák, ktorý nevie čo s tým.

Chlapci sa však aj na neprajnosť susedov pozerajú s nadhľadom a radšej sa venujú zákazníkom, ktorí majú lezenie takpovediac v krvi alebo sa na stenu odvážia vyjsť po prvýkrát. „Ostali sme príjemne prekvapení koľko rodičov s deťmi sem zavíta. Väčšinou je to tak, že si rodičia dajú kávu alebo pivo a ich deti zatiaľ vybíjajú energiu na lezeckej stene. Aspoň hodinku tak majú od nich pokoj a deti zasa spokojné a unavené odchádzajú domov,“ smeje sa Ľubomír Koščák, posledný z trojice zakladateľov a majiteľov kaviarne, ktorá je otvorená nielen cez víkend, ale aj počas pracovných dní. Okrem studených či teplých nápojov si pri bare môžete vypýtať aj lezecké topánky, aby ste si mohli naplno vychutnať zážitok z lezenia na stene.

mm

lezecka_stena
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM