Vybrali ste z horehronskej kuchyne: TOTO je vaše naj jedlo!
Hľadali sme najobľúbenejšiu tradičnú pochúťku z nášho regiónu. Poslali ste nám množstvo tipov, z ktorých sme do hlasovania vybrali tri jedlá. Ktoré vám chutí najviac?
Prednedávnom sme na našom portáli zverejnili výzvu, aby ste nám pomohli nájsť obľúbené jedlá z nášho okresu. Poslali ste nám množstvo tipov, z ktorých sme do hlasovania vybrali tri jedlá: Horehronské gule (45 %), Ťapky s bryndzou (34 %), Fučka (21 %).
„Horehronské gule boli nielen jedlom sklárom, ale najmä baníkov. Išlo o guľky zo zemiakového cesta plnené mäsom s kyslou kapustou, bohato poliate masťou s opraženou cibuľkou. Je to hutné, kalorické jedlo, ktoré mali baníci veľmi radi,“ približuje pôvod jedla etnologička Katarína Nádaská.
Horehronské gule
Suroviny: 4–5 zemiaky surové, 1 veľký zemiak varený v šupke, 2 vajcia , 2 strúčiky cesnaku, 200g údené mäso, čerstvá petržlenová vňať, hrubá múka cca 1 hrnček, slanina, 1 cibuľa, kyslá kapusta podľa chuti, soľ, čierne korenie.
Zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle. Šťavu zo zemiakov vytlačíme, aby sme nemuseli použiť veľa múky. Do zemiakov pridáme vajcia, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Pridáme na kocky nakrájané varené údené mäso a posekanú petržlenovú vňať.
Všetko spolu premiešame. Postupne prisypávame múku, aby vzniklo polotuhé cesto. Z cesta vytvarujeme menšie guľôčky a dáme variť do vriacej slanej vody. Varíme 10–20 minút. Na panvici necháme vytopiť nakrájanú slaninu, pridáme nahrubo pokrájanú cibuľu a pražíme. Guľky dáme na tanier, pridáme kapustu a prelejeme opraženou slaninkou a cibuľkou.
Ilustračné foto, pixabay.com