Eliška Šándorová Recept na dnes

Vybrali ste z horehronskej kuchyne: TOTO je vaše naj jedlo!

Hľadali sme najobľúbenejšiu tradičnú pochúťku z nášho regiónu. Poslali ste nám množstvo tipov, z ktorých sme do hlasovania vybrali tri jedlá. Ktoré vám chutí najviac?

Ilustračný obrázok k článku Vybrali ste z horehronskej kuchyne: TOTO je vaše naj jedlo!
14
Galéria

Prednedávnom sme na našom portáli zverejnili výzvu, aby ste nám pomohli nájsť obľúbené jedlá z nášho okresu. Poslali ste nám množstvo tipov, z ktorých sme do hlasovania vybrali tri jedlá: Horehronské gule (45 %), Ťapky s bryndzou (34 %), Fučka (21 %).

„Horehronské gule boli nielen jedlom sklárom, ale najmä baníkov. Išlo o guľky zo zemiakového cesta plnené mäsom s kyslou kapustou, bohato poliate masťou s opraženou cibuľkou. Je to hutné, kalorické jedlo, ktoré mali baníci veľmi radi,“ približuje pôvod jedla etnologička Katarína Nádaská.

Horehronské gule

Suroviny: 4–5 zemiaky surové, 1 veľký zemiak varený v šupke, 2 vajcia , 2 strúčiky cesnaku, 200g údené mäso, čerstvá petržlenová vňať, hrubá múka cca 1 hrnček, slanina, 1 cibuľa, kyslá kapusta podľa chuti, soľ, čierne korenie.

Zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle. Šťavu zo zemiakov vytlačíme, aby sme nemuseli použiť veľa múky. Do zemiakov pridáme vajcia, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Pridáme na kocky nakrájané varené údené mäso a posekanú petržlenovú vňať.

Všetko spolu premiešame. Postupne prisypávame múku, aby vzniklo polotuhé cesto. Z cesta vytvarujeme menšie guľôčky a dáme variť do vriacej slanej vody. Varíme 10–20 minút. Na panvici necháme vytopiť nakrájanú slaninu, pridáme nahrubo pokrájanú cibuľu a pražíme. Guľky dáme na tanier, pridáme kapustu a prelejeme opraženou slaninkou a cibuľkou.

Ilustračné foto, pixabay.com

Tradičné jedlá
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM