Jakub Forgács Samospráva

Výber parkovného v Bystrici púta pozornosť: Nespokojenci vyzvali Gogolu na diskusiu!

Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) v Banskej Bystrici sú nespokojní. Ako tvrdia, mesto Banská Bystrica už dva mesiace ignoruje ich petíciu, ktorou sa snažia dosiahnuť, aby poplatky za parkovanie v Banskej Bystrici vyberalo priamo mesto, a nie súkromná firma EEI.

Ilustračný obrázok k článku Výber parkovného v Bystrici púta pozornosť: Nespokojenci vyzvali Gogolu na diskusiu!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako dnes na tlačovej besede informovali, ešte koncom apríla podali na Okresnú prokuratúru v Banskej Bystrici trestné oznámenie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a zároveň vyzývajú primátora Petra Gogolu na verejnú diskusiu.

Mesto podľa poslancov prichádza o státisíce eur

„Začiatkom roka sme spustili petíciu Parkovné patrí mestu, aby sme zistili, aký názor majú Banskobystričania. Chceli sme vytvoriť verejný tlak na primátora a mestských poslancov, aby si mesto samo vyberalo parkovné. Petíciu, ktorú podpísalo vyše 3 200 obyvateľov, sme podali na mestský úrad 7. apríla. Do dnešného dňa nemáme žiadny výsledok vybavenia našej petície, a to aj napriek tomu, že už uplynula lehota na jej vybavenie. Okrem toho, že poslanci a primátor ignorujú vôľu obyvateľov mesta, porušujú aj zákon. Toto je arogancia moci v praxi,“ hovorí Branislav Bosák z SaS Banská Bystrica.

Podľa komunálnych politikov z SaS, mesto, ktoré prenajalo parkovacie plochy mestskej obchodnej spoločnosti MBB a tá ich následne prenajala súkromnej spoločnosti EEI, prichádza už vyše troch rokov o státisíce eur. Nevýhodnou zmluvou, ktorá má platiť 15 rokov, môže prísť mesto o osem až 10 miliónov eur.

„Z čísel, ktoré poskytla firma EEI, za rok 2012 bol výber parkovného 640.000 eur, za rok 2013 to bolo 685 000 eur s DPH. Toľko vybrali na parkovnom v Banskej Bystrici, a to nerátam ďalšie zóny, ktoré sa ešte len budú vyberať,“ vraví regionálny predseda SaS pre Banskú Bystricu a Brezno Radovan Sloboda. „Keď vynásobíte len sumu 685 000 eur 15 rokmi, teda časom, dokedy platí zmluva medzi MBB a EEI, a odpočítate náklady, ktoré EEI priznalo na ročný výber parkovného 100 000 eur, plus pripočítate nákladovú rezervu 60 000 eur, zistíte, že mestský rozpočet príde za tie roky o osem až 10 miliónov eur,“ dodáva Sloboda.

Navyše, ako ďalej dodávajú predstavitelia SaS, súčasná zmluva o výbere parkovného medzi MBB a súkromnou firmou EEI je aj tak neplatná. „To nie je len náš názor, ale aj vyjadrenie prokurátora z konca vlaňajšieho roka. MBB totiž nemalo na uzavretie tejto zmluvy súhlas mestského zastupiteľstva,“ uviedli.

Primátor sa s poslancami zhodujem iba v jednom…

SaS aj primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola sa zhodujú iba v jednom, a to, že situácia je stále otvorená. „Mestské zastupiteľstvo ma svojím uznesením ešte vo februári tohto roka zaviazalo na uzavretie priamej zmluvy medzi mestom a EEI, teda už bez MBB. Vedieme veľmi tvrdé vyjednávania o podmienkach, aby boli čo najvýhodnejšie pre mesto,“ reagoval dnes popoludní Gogola. Tým tiež vysvetľuje, prečo mesto samo nemôže vyberať parkovné. Rešpektuje iba rozhodnutie mestských poslancov.

„Mali sme už asi päť rokovaní a súkromná spoločnosť EEI nakoniec akceptovala našu požiadavku. Nové parkovacie miesta vybudujú na sídliskách, kde bude možné parkovať bezplatne. Teraz ešte riešime technické detaily. Myslím, že k podpisu novej zmluvy dôjde už čoskoro,“ vysvetlil primátor. Ako poznamenal, ide o investície vo výške 2,5 milióna eur.

„Vysoko si vážim názor občanov a nechcem, aby si niekto myslel, že zľahčujem alebo nezodpovedne pristupujem k riešeniu petícií. Všetky sme zodpovedne riešili v zákonom stanovenej lehote. Podľa mojich informácií v prípade tejto bolo požiadané o predĺženie lehoty na jej vybavenie a to práve preto, že vo februári som bol poverený uznesením mestského zastupiteľstva, aby som rokoval a podpísal zmluvu so spoločnosťou, ktorá realizuje parkovacie služby v meste,“ zdôraznil v súvislosti s neriešenou petíciou primátor Gogola.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM