Michal Majer Rôzne

Vtáky sa odmlčali, ozývať sa začnú až v septembri

Vtáky sa v tomto období takmer neozývajú a v prírode je "podozrivé" ticho. Tento zvláštny jav, keď operence nespievajú, nie je v miernom pásme nezvyčajný. Je dôsledkom meniacej sa dĺžky dňa, ktorá potom ovplyvňuje u operencov hormonálne zme

„Hormonálna činnosť u vtákov mierneho pásma je podmienená meniacim sa pomerom medzi tmavou a svetlou fázou dňa počas roka. Spevavé vtáky ‚prechádzajú‘ po hniezdnom období v júli a v auguste takzvanou refrakčnou periódou. Počas nej pri umelých pokusoch s predlžovaním svetlej fázy dňa nedochádzalo u nich k nijakej aktivácii zmenšujúcich sa pohlavných žliaz. Pokusné vtáky však pri umelo sa predlžujúcej svetlej fáze dňa začali vykazovať rozmnožovaciu aktivitu. Tá sa začne u operencov žijúcich v prírode v septembri, keď začnú znovu spievať,“ konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

V mestách a v dedinách sa začnú už o niekoľko dní po dvojmesačnej odmlke ozývať žltochvosty domové, ktorým sa medzi prvými „navracia“ jesenný spev. „Počas septembra a októbra sa k nim pridajú kolibkáriky čipčavé, kolibkáriky spevavé, drozdy čierne, sláviky červienky, králičky zlatohlavé a všetky druhy sýkoriek,“ dodal Saniga. Na rozdiel od jarného spevu vtákov jesenný už nesúvisí s obhajovaním si hniezdnych teritórií ani s vábením samičiek a má oveľa menšiu intenzitu ako jarný. S postupujúcou jeseňou, skracovaním svetlej fázy dňa a ochladzovaním dôjde k celkovému útlmu funkcie pohlavných žliaz a vtáky počas novembra úplne zmĺknu. Ozývať sa začnú už v januári, čo súvisí s predlžovaním sa svetlej fázy dňa.

Zdroj: TASR Foto: sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM