Slávka Kellová Rôzne

„Všetci sme rovnakí“

„We are one“ alebo „Všetci sme rovnakí“ je názov panelovej výstavy, ktorá mapuje židovské náboženské obce banskobystrického regiónu. Mladí ľudia z piatich krajín pátrali po stopách židovskej histórie, tradíciách a kultúre vo svojich regiónoch.

Na prezentáciu študentského projektu a výstavu pozýva širokú verejnosť Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, Gymnázium v Detve a Židovská náboženská obec v Banskej Bystrici. V školskom roku 2009/2010 odštartoval projekt dobrého partnerstva „We are one“ alebo „Všetci sme rovnakí“, určený pre žiakov stredných a vysokých škôl. Mladí ľudia zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Ukrajiny pátrali po stopách židovskej histórie, tradíciách a kultúre vo svojich regiónoch.

Cieľom výskumu študentov z Detvy bolo zmapovať známe, ale aj nezistené skutočnosti týkajúce sa židovského obyvateľstva v regióne počas ČSR a autonómie SR. Študenti tiež analyzovali podstatu rasizmu, predsudkov a postoje, ktoré k týmto fenoménom zaujímajú študenti základných škôl. Výsledok projektu má byť prínosom pre mladých ľudí v regióne, najmä ako prevencia, kombinácia preventívnych a represívnych opatrení, ako „liek“ na túto sociálnu patológiu.

Prezentácia študentského projektu sa uskutoční vo štvrtok 20. októbra o 11:00 v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Výstava je prístupná do 28. októbra 2011.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM