Jakub Forgács Správy

Von prenikli skvelé správy: Bystrica dostane priame vlakové spojenie s Bratislavou!

Do Bratislavy pravidelne cestujú Bystričania za prácou či školou. Doteraz museli prestupovať vo Zvolene, no už čoskoro sa to má zmeniť. Tu sú ďalšie podrobnosti!

Ilustračný obrázok k článku Von prenikli skvelé správy: Bystrica dostane priame vlakové spojenie s Bratislavou!
Zdroj: TASR

Banská Bystrica dostane priame vlakové spojenie s Bratislavou každé dve hodiny a do Košíc sa pôjde z hlavného mesta južnou trasou už len s prestupom vo Zvolene. Aj toto sú niektoré zo zmien, ktoré začnú platiť na železnici od nedele 13. decembra. Vtedy totiž vstúpi do platnosti nový cestovný poriadok.

Osem párov vlakov

Novinky, ktoré sa v rámci neho zavedú do praxe, predstavili na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a ministerstva dopravy.

„Banská Bystrica je krajské mesto, zavádzame tam priame spojenie ôsmimi pármi vlakov denne,“ odôvodnil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Na južnej trase z Bratislavy do Košíc sa tak mení filozofia vypravovania vlakov. Doteraz jazdili spoje z hlavného mesta cez Zvolen priamo až do Košíc. Cestujúci, ktorí chceli isť do Banskej Bystrice, prestupovali vo Zvolene. Po novom to bude naopak. Vlaky budú jazdiť priamo do Banskej Bystrice a ľudia smerujúci do Košíc budú musieť prestúpiť vo Zvolene. ZSSK touto úpravou podľa Schmidta reaguje na zaznamenané prúdy cestujúcich.

Ceny nevzrastú

Ceny cestovného vo vlakoch sa pritom podľa ZSSK od 13. decembra zvyšovať nebudú. „Ceny zvyšovať nebudeme, ale niektoré naše produkty budeme zlacňovať,“ avizoval Schmidt. Celkovo sa pritom objem štátom objednávaných vlakov meniť nebude. To znamená, že ZSSK pre štát v budúcom roku zabezpečí dopravu v objeme 31,3 milióna vlakových kilometrov.

Celkovo tak bude spoločnosť počas nasledujúceho roka vypravovať denne v priemere 1455 vlakov. Z toho bude 207 diaľkových a 1247 regionálnych a prímestských spojov. Budú zastavovať na 690 staniciach a zastávkach a jazdiť celkovo po 2800 kilometroch tratí na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM