Jakub Forgács Samospráva

Voľby do VÚC: Smer a KDH podpísali spoluprácu, kandidátom na župana je Maňka

Krajskí predsedovia strán Smer-SD a KDH podpísali dnes v Banskej Bystrici rámcovú koaličnú zmluvu o predvolebnej a volebnej spolupráci pre novembrové voľby predsedu a poslancov zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC: Smer a KDH podpísali spoluprácu, kandidátom na župana je Maňka
Foto: Eva Viestová

Informovali o tom krajská predsedníčka Smeru v Banskej Bystrici Jana Laššáková a podpredseda Krajskej rady KDH v Bystrici Peter Lačný.

Spoločným kandidátom koalície na post predsedu BBSK je súčasný predseda Vladimír Maňka. Smer-SD a KDH sa dohodli aj na rozdelení mandátov v 49-člennom zastupiteľstve BBSK. Smer-SD navrhne 37 a KDH 12 kandidátov na poslancov. Koaličné strany sa tiež dohodli na tézach volebného programu a volebnej kampani.

O kreslo predsedu tohto kraja sa ďalej uchádza aj poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Ten pôjde do volieb nielen s podporou SDKÚ-DS, ale aj strany Most-Híd a ako pri oficiálnom začatí predvolebnej kampane tento mesiac informoval, jeho kandidatúru aj kandidatúru na poslancov samosprávneho kraja podporuje tiež strana SaS. „Otvárame tiež obrovský priestor pre nezávislých kandidátov, ktorí sú pre nás rovnocennou súčasťou – našej kandidátnej listiny,“ povedal Kaník. Ten sa uchádzal tiež o podporu KDH. Kresťanskí demokrati však pred pravicou uprednostnili koalíciu so Smerom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM