Marcel Mojžiš Rôzne

Vodiči, zvykajte si na jeseň: Tu je pár rád, ako jazdiť...

Už je to pomaly, ale isto tu. Namiesto tepla a slnka nás najbližšie mesiace skôr čakajú hmly, lejaky a mokré cesty. Na jesenné počasie si musia dať bacha aj tí, čo sedia za volantom. Inak to s vami aj vašim autom môže poľahky skončiť zle-nedobre. Pre

Vodiči si v týchto dňoch postupne musia zvykať, že letné nahradzuje typicky jesenné počasie. S tým súvisia aj častejšie dažde a zákonité hromadenie vody na cestách. Je preto dôležité nehazardovať, dať dole nohu z plynu a prispôsobiť svoju jazdu stavu vozovky, ako aj poveternostným podmienkam. Práve v takomto počasí je totiž veľká pravdepodobnosť, že sa vozidlo stane neovládateľné v dôsledku tzv. akvaplaningu. Ten nastáva vtedy, keď je medzi pneumatikou a cestou viac vody, ako dokáže dezén na vašich gumách odviesť.

Ako na akvaplaning[/si­ze][/color]

Auto „pláva“ a v dôsledku toho sa nedá ovládať. „Správnou reakciou je dať dolu nohu z plynu a zošliapnuť spojku. Treba vyrovnať volant a čakať, až pneumatika dosadne na vozovku. Pri šoférovaní treba držať volant dvoma rukami a zbytočne neriskovať predbiehaním. Použitie bezpečnostných pásov by malo byť aj v takýchto prípadoch samozrejmosťou,“ opisuje ako v takýchto situáciách reagovať policajná hovorkyňa Jana Vrbická.

[blockquote]Za zníženej viditeľnosti prispieva k bezpečnej jazde najmä zníženie rýchlosti, ale aj používanie svetiel do hmly. Hmlové svetlá smie vodič použiť za hmly, dažďa alebo sneženia. K bezpečnosti v takýchto prípadoch pridáva aj zníženie rýchlosti na klzkom povrchu vozovky na potrebnú mieru. Dôležité je zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami, aby bolo možné včas zareagovať a predísť kolíznym situáciám. [/blockquote] V jesennom období sa v blízkosti ciest – najmä medzi obcami – vyskytuje množstvo potulujúcej sa zveri. Zvýšené riziko stretu s ňou je najmä v noci a ráno. Práve vtedy môže byť znížená viditeľnosť a aj pozornosť šoférov. **„Ak sa už zviera dostane na vozovku, vodičom neodporúčame, aby sa vyhli prekážke vo vysokej rýchlosti. Následky šmyku môžu byť väčšie ako zrážka so zvieraťom. To platí hlavne pri jazde na diaľnici,“ **upozorňuje J. Vrbická.

Bacha na poľnohospodárov[/si­ze][/color]

Ak sedíte za volantom, bacha si treba dať aj na prebiehajúce poľnohospodárskych práce v blízkosti ciest. **V týchto miestach možno totiž predpokladať znečistenú vozovku, najmä blato, lístie. Aj tu tak treba vopred počítať so zvýšeným rizikom šmyku. **Pozor treba dávať i na cyklistov. Tí nezriedka za zníženej viditeľnosti jazdia na neosvetlenom bicykli a navyše bez reflexných prvkov.

**„Vodiči musia v sťažených poveternostných podmienkach najmä predvídať. Sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov,“ **prizvukuje policajná hovorkyňa. Majitelia áut by nemali v jesennom období zabúdať ani na skontrolovanie osvetlenia svojho vozidla a funkčnosť jeho stieračov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM