Monika Obrtalová Rôzne

Voda na kúpaliskách môže prenášať infekciu

Voda na kúpanie môže byť faktorom prenosu infekčných ochorení. Môže ísť o ochorenia vírusového, bakteriálneho, hubového alebo parazitárneho pôvodu. Prejavujú sa najmä ako zápalové ochorenia kože, kožných adnexov, očí, očných spojoviek, nosohltanu, zv

Na prenose hubových ochorení sa podieľajú aj znečistené povrchy v okolí bazénov a sprchách. Pod zdravotné riziká pri kúpaní sa však môžu podpísať aj faktory ako nedostatočne vymieňaná a dezinfikovaná voda na kúpaliskách či prekročená povolená návštevnosť. Hygienici upozorňujú, že svoj podiel na zlej kvalite vody môžu mať aj samotní návštevníci. A to ak nepoužívajú WC, brodítka a sprchy pred vstupom do bazénov.

Verejné kúpaliská by nemali navštevovať ľudia, ktorí trpia prenosným ochorením, alebo ak majú hnisajúce, resp. otvorené rany na koži, zápaly očí či hnačkové ochorenia. Hygienici upozorňujú, že toto všetko má vplyv na kvalitu bazénovej vody, ktorá sa následne stáva zdravotne nevyhovujúcou v mikrobiologic­kých, chemických a senzorických ukazovateľoch. Vo vode na kúpanie sa tak za vhodných podmienok množia rôzne druhy mikróbov, húb, plesní, kvasiniek. Vyskytnúť sa môžu i črevné parazity. Tieto mikroorganizmy môžu spôsobiť rôzne ochorenia, ako sú napríklad gastroenteritídy a vírusové zápaly očných spojoviek. Rany sa môžu infikovať a zapáliť. Mikroskopické huby, plesne i kvasinky vyvolávajú zase povrchové ochorenie kože, nechtov a slizníc.

Hygienici upozorňujú, že u citlivých jedincov môžu vznikať zápaly močových a pohlavných orgánov. V lete mnoho žien trápi problém s vaginálnou mykózou, ktorú spôsobuje premnoženie kvasiniek v pošve. Vysoké riziko prináša kúpanie v bazénoch, a to nielen verejných. Mykózu totiž nespôsobuje znečistenie vody v bazéne, ale naopak, jej čistota, dezinfekcia a chlór. Riziko gynekologických či urologických infekcií nie je vylúčené, ak kúpajúci zostávajú v mokrých plavkách príliš dlhý čas, najmä v chladnejšom počasí.

V prípade termálnych bazénov môže byť problémom výskyt améb. Niektoré druhy môžu dokonca spôsobiť ťažké ochorenia, ako je zápal mozgu a mozgových blán. Ohrození sú podľa hygienikov najmä nositelia kontaktných šošoviek a deti. Na sinice, ktoré sa na hladine vyskytujú vo forme vodného kvetu, si treba dať pozor najmä pri kúpaní v jazerách, vodných nádržiach a štrkoviskách. Produkujú totiž cyanotoxíny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie, tráviace ťažkosti či zápaly očných spojoviek.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM