Monika Obrtalová Rôzne

Vo vzduchu výrazne klesli koncentrácie peľu

Napriek pretrvávajúcemu peknému počasiu nezaznamenali monitorovacie stanice peľovej informačnej služby na Slovensku výraznejšie zmeny v druhovom zložení peľového spektra v ovzduší na celom našom území.

Ako uviedla Janka Lefférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, došlo však k výraznému poklesu denných koncentrácií peľových alergénov. „Najvýznamnejším z nich naďalej ostáva peľ ambrózie, aj keď koncentrácie jej peľu sme zachytili väčšinou v stredných až nízkych hladinách. Okrem ambrózie sa v ovzduší v nízkych koncentráciách vyskytoval peľ paliny, tráv, pŕhľavovitých rastlín, peľ rastlín z čeľade astrovitých, mrkvovitých, skorocelu, mrlíkov a chmeľu. Na väčšine územia sa ale naďalej udržiavajú veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium a Alternária,“ konštatovala.

V nadchádzajúcom období odborníci očakávajú skôr nižšie koncentrácie peľu v ovzduší. Naďalej predpovedajú vysoké koncentrácie spór húb (plesní). Denné koncentrácie peľu významných alergénov – paliny, či tráv z čeľade lipnicovitých, sa budú udržiavať už len v nízkych hladinách až do prvých mrazov. Poklesnú aj koncentrácie peľu pŕhľavy a ambrózie.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM