Monika Obrtalová Rôzne

Vo vzduchu naďalej prevláda peľ ambrózie

Pomerne vysoké koncentrácie alergologicky významného peľu ambrózie namerali v ostatných dňoch okrem Žiliny a Nitry všetky ostatné monitorovacie stanice peľovej informačnej služby. Najvyššie koncentrácie peľu tejto inváznej rastliny zachytili v nedeľu

V tento deň zachytili najvyššie hladiny peľu ambrózie aj monitorovacie stanice PIS pri RÚVZ Trnava a Košice. „Druhové zloženie peľového spektra v ovzduší na celom území Slovenska sa za posledné týždne výraznejšie nemení. Najvýznamnejším alergénom bol a je peľ ambrózie. Peľ tejto rastliny je silným alergénom, pričom precitlivenosť na túto rastlinu u ľudí neustále rastie, čo evidujú odborníci v celej Európe. Ambrózia sa totiž rozširuje aj v osídlených oblastiach a je zvlášť nebezpečná, pretože jediná rastlina vyprodukuje za sezónu milióny peľových zŕn. Alergikom spôsobujú problémy hlavne dva druhy – ambrózia malá (bežná) a ambrózia obrovská. Navyše všetky astrovité byliny – palina, ambrózia, rumanček, či slnečnica, často vyvolávajú skrížené reakcie po konzumácii zeleniny, ovocia, či korenín,“ konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku.

Oproti predchádzajúcemu obdobiu poklesli koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa dlhodobo vyskytuje už len v nízkych koncentráciách. Okrem spomenutých druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ rastlín z čeľade astrovitých, mrkvovitých, skorocelu, mrlíkov a chmeľu. Na celom území sa udržiavali veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium, Alternária a Epicoccum. Podľa Lafférsovej denné koncentrácie peľu v nasledujúcich dňoch opäť mierne poklesnú. Už aj na strednom a severnom Slovensku končí peľová sezóna silno alergizujúcej paliny, no na celom území Slovenska ostane dominantným alergénom peľ ambrózie. Odborníci tiež očakávajú veľmi vysoké koncentrácie spór húb (plesní). Koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých, ako aj peľu pŕhľavy, sa budú naďalej udržiavať už len v nízkych hladinách.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM