Monika Obrtalová Rôzne

Vo vzduchu je peľ plesní, tráv, paliny aj ambrózie

Ani uplynulý týždeň nezaznamenal RÚVZ v Banskej Bystrici zmeny v druhovom zložení spektra peľových alergénov v ovzduší. Podľa hlásení monitorovacích staníc ostáva dominantným alergénom naďalej peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý sa v ovzduší udrži

Slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín dosahoval veľmi vysoké koncentrácie na celom území Slovenska. Monitorovacia stanica v Banskej Bystrici uplynulý týždeň napríklad zachytila maximum dennej koncentrácie peľu pŕhľavy na Slovensku – až 864 peľových zŕn na meter kubický vzduchu, čo bolo maximum tohto týždňa. Okrem peľu tráv a pŕhľavy, sa v ovzduší vyskytoval aj peľ astrovitých, mrkvovitých burín, peľ štiavu, skorocelu a mrlíkov. Peľ paliny a ambrózie zachytili monitorovacie stanice hlavne v ovzduší Banskej Bystrice, Bratislavy a Trnavy. Na celom území sa udržujú veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s rodmi Cladospórium a Alternária.

„Prognóza na najbližšie dni bude v znamení vyšších hladín denných koncentrácií peľu s výrazným lokálnym kolísaním počas búrok. V ovzduší však bude široké spektrum alergizujúceho peľu, počnúc lipnicovitými trávami, slabo alergizujúcej pŕhľavy ešte ostáva dominantným alergénom, pričom budú pozvoľna narastať denné koncentrácie peľu významných alergénov – paliny a ambrózie. Dlhodobejšie sa udržia veľmi vysoké koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší na celom území Slovenska,“ skonštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM