Jakub Forgács Kultúra

Vo Vydrovskej doline dnes otvoria sezónu: Na turistov čakajú nové atrakcie

Slávnostné otvorenie 11. sezóny vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu v okrese Brezno sa uskutoční dnes o 12:00 v amfiteátri v Lesníckom skanzene. Na nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu sú pripravené novinky.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vydrovskej doline dnes otvoria sezónu: Na turistov čakajú nové atrakcie

Na náučnom lesnom chodníku pribudnú tri zástavky s informačnými tabuľami venované témam pralesy, meandre a lesné plody, čím sa ich počet zvýši na 78. Zbierka technických exponátov vystavených v prírode sa rozšíri o traktor Zetor 50 Super, ktorý sa ako prvý začal v Československu používať na prácu v lesoch.

Diviačiky, nové oplotenie a lavičky…

„Koncom februára pribudlo osem malých diviačikov, ktoré budú po skúsenostiach z minulých rokov atrakciou najmä pre deti,“ informovala Mária Šajgalíková, konateľka VYDRY – vidieckej rozvojovej aktivity, ktorá s partnermi štvorlístka spolupracuje pri poskytovaní služieb v rámci rozvoja cestovného ruchu v regióne. Partnermi spomínaného štvorlístka sú Lesy SR, š. p., Odštepný závod Čierny Balog, obec Čierny Balog, Čiernohronská železnica, n. o., a Občianske združenie VYDRA – vidiecka rozvojová aktivita.

Lesy SR, š. p. – Odštepný závod Čierny Balog, ktorý je správcom Lesníckeho skanzenu, vymení aj časť lavičiek v amfiteátri či oplotenie Minilandu s drevenými soškami lesných robotníkov. „So skanzenom a Vydrovskou dolinou úzko súvisí aj Dobročský prales. Oslavy 100. výročia od jeho vyhlásenia vyvrcholia na jeseň, keď bude v skanzene odhalená aj maketa torza najväčšej jedle z tejto národnej prírodnej rezervácie,“ pokračovala Šajgalíková.

Na Čiernohronskej železnici sa stretnú štyri parné lokomotívy

Obec Čierny Balog pokračuje v realizácii projektu Huculská magistrála vydaním propagačných materiálov, ktoré na mape širšieho regiónu približujú turistické zaujímavosti. Obec v spolupráci s klastrom Horehronie pripravuje projekt cyklocesty Hrončianskou dolinou medzi Čiernym Balogom a Hroncom. „Táto správa určite poteší korčuliarov na kolieskových korčuliach, pretože na uplatnenie tejto populárnej záľuby nie sú v okolí veľké príležitosti,“ konštatovala Šajgalíková.

Pripomenula, že Čiernohronská železnica patrí medzi Sedem divov Banskobystrického samosprávneho kraja. Po prvýkrát sa v novodobej histórii Čiernohronskej železnice počas prvomájovej jazdy stretnú na trati štyri parné lokomotívy. „Tento rok je jubilejný, pretože dobrovoľníci, ktorí pred 30 rokmi začali zachraňovať železničku, si pripomenú nezabudnuteľné chvíle odvahy a odhodlania,“ podotkla Šajgalíková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM