Monika Obrtalová Rôzne

Vo vode namerali veľa dusičnanov

Obyvatelia z okresov Banská Bystrica, Brezno, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Detva a Zvolen doručili počas tohtoročného Svetového dňa vody do laboratórií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na bezplatný rozbor 52 vzoriek vody. Odobrali ju väčšino

„Z 52 hodnotených vzoriek v 35 prípadoch voda vyhovovala v obidvoch ukazovateľoch požiadavkám na jej kvalitu. V 12 vzorkách bola hodnota reakcie vody mierne nižšia ako pH 6,5. V troch bola prekročená najvyššia medzná hodnota dusičnanov a dve vzorky nevyhoveli požiadavkám na kvalitu vody pre nižšiu hodnotu reakcie vody a pre prekročenie dusičnanov,“ konštatovala odborníčka hlavného hygienika SR v odbore hygieny životného prostredia a vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ Banská Bystrica Kvetoslava Koppová.

Dodala, že v 21 vzorkách zdravotníci zistili vyššiu hodnotu dusičnanov ako 10 mg/l. Ľudí, ktorí ich doručili, písomne upozornili, že voda nie je vhodná na prípravu umelej výživy pre dojčatá, ani na pitie a na prípravu stravy pre tehotné a dojčiace ženy.

Prekročenie najvyššej medznej hodnoty dusičnanov (50 mg/l) odborníci zaznamenali v piatich vzorkách. Aj v týchto prípadoch nasledovalo písomné upozornenie, že voda nie je vhodná na pitie a nesmie sa používať na prípravu umelej výživy pre dojčatá pre možné riziko vzniku alimentárnej methemoglobinémie. Ani takáto voda sa nesmie používať na pitie a na prípravu stravy pre tehotné a dojčiace ženy. Požadovanú limitnú hodnotu reakcie vody (6,5) nespĺňalo 15 vzoriek.

Písomnú informáciu o výsledkoch analýzy vzoriek dostali všetci, ktorí doručili vzorky vody na RÚVZ v Banskej Bystrici. Odborníci ich zároveň upozornili, že v prípade využívania vody na spotrebu je potrebné pre zodpovedné posúdenie vyhovujúcej kvality vody vykonať analýzu mikrobiologických, biologických a fyzikálno – chemických ukazovateľov. Okrem protokolu s výsledkami odobratých vzoriek vody dostali aj písomnú informáciu o spôsobe dezinfekcie vody v studniach.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM