Monika Obrtalová Krimi

Vo veci vraždy zrušili rozsudok

Krajský súd v Banskej Bystrici zrušil vo štvrtok rozsudok Okresného súdu v Banskej Bystrici z 19. apríla v časti, v ktorej Milana Z. z Rimavských Janoviec v okrese Rimavská Sobota oslobodili spod obžaloby, pokiaľ ide o vraždu bývalého futbalového tré

Obhajca obžalovaného uviedol, že podľa názoru krajského súdu má byť vykonané ešte ďalšie dokazovanie, to znamená, že sa majú uskutočniť konfrontácie. „Čiže, budeme vidieť.“ Dodal, že podľa nich ďalšie dokazovania potrebné nie sú. „Obžaloba je určite spokojná s dnešným rozhodnutím Krajského súdu v Banskej Bystrici, pretože odzrkadľuje podané odvolanie zo strany obžaloby,“ uviedol prokurátor. Dodal, že podľa nich spomínané konfrontácie mali a majú byť vykonané.

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 19. apríla oslobodil Milana Z. spod obžaloby v prípade obzvlášť závažného zločinu vraždy bývalého futbalového trénera Júliusa Nôtu. Uznal ho však za vinného z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Vymeral mu súhrnný nepodmienečný trest vo výške deväť rokov v ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Súd odôvodnil, že v celom prípade bolo veľa rozporov, najmä zo strany svedkov. Nebolo preukázané, že Milan Z. je osoba, ktorá Nôtu zabila. Prokurátor podal proti rozsudku odvolanie. Dnes navrhol, aby krajský súd rozsudok zrušil a vrátil súdu I. stupňa na nové prerokovanie a rozhodnutie. Obhajca považoval rozsudok prvostupňového súdu ohľadom oslobodenia obžalovaného za dôvodný. Odvolanie v odsudzujúcej časti vzali späť.

Milan Z. na začiatku hlavného pojednávania v novembri 2010 na okresnom súde uviedol, že vraždu nespáchal a cíti sa nevinný. Priznal sa však k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami s tým, že zbrane ho zaujímajú odmalička. Podľa obžaloby mal Milan Z. zavraždiť bývalého futbalového trénera brankárov MFK Rimavská Sobota 20. februára 2009. K útoku na obeť došlo podvečer, keď išla so psom po miestnej komunikácii na pustatinu zvanú Jánošíky, pričom mala na ramene prevesenú pušku s ďalekohľadom. Milan Z. mal vtedy vyjsť z dvora istého rodinného domu a osloviť obeť, že puška je pomerne drahá a dala by sa speňažiť. Keď to obeť odmietla, útočník ju mal nožom pichnúť do krku a následne ujsť do Rimavských Janoviec. Nôtu by nebol zachránil ani rýchly zásah zdravotníkov, pretože útočník mu prerezal krčnú tepnu a hrdlovú žilu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM