Slávka Kellová Rôzne

Vo FNsP stiahli výpoveď 4, podpísali ďalší 10

Zo 192 lekárov, ktorí v rámci nátlakovej akcie odborov podali koncom septembra v banskobystrickej Rooseveltovej fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) výpovede, ich dosiaľ stiahli štyria, konkrétne z internej kliniky. Ďalších desať lekárov sa do a

Povedala to predsedníčka lekárskych odborov v tejto nemocnici Eva Vnenčáková s tým, že nové výpovede podpísali lekári z neurologickej a chirurgickej kliniky a oddelenia rádiológie. Vedenie nemocnice podľa nej nevyvíja nekorektný tlak na sťahovanie výpovedí a lekárov nezastrašuje. „Snažia sa nás prehovárať, ale zastrašovať nie," povedala Vnenčáková.

V Rooseveltovej fakultnej nemocnici je zamestnaných 353 lekárov. Ako 30. septembra informovala jej hovorkyňa Ružena Maťašeje, podielom najviac výpovedí podali lekári na oddelení infektológie (100 percent), oddelení ortopédie (92 percent) a na klinike plastickej chirurgie (80). Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny podalo výpoveď 63 percent lekárov a na chirurgickej klinike 45 percent. Žiaden lekár nepodal výpoveď na algeziologickej klinike, odd. klinickej mikrobiológie, odd. lekárskej genetiky, odd. pracovného lekárstva a oddelení centrálnych operačných sál.

Hromadným podávaním výpovedí chcú lekári v nemocniciach na celom Slovensku podporiť štyri základné požiadavky lekárskych odborov: zabezpečiť dodržiavanie Zákonníka práce a vyhlášky o materiálnom a personálnom zabezpečení v nemocniciach, zmeniť systém financovania zdravotníckych zariadení tak, aby pokrýval všetky reálne náklady, zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti a legislatívne garantovať výšku mzdy zdravotníckych pracovníkov. Podľa Vnenčákovej budú odborári v nátlakovej akcii pokračovať bez ohľadu na tohtotýždňový pád vlády. „Naše záujmy sú nadstranícke,“ zdôraznila Vnenčáková.

zdroj: Wwbnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM