Jakub Forgács Kultúra

Vlak Lustig dorazí do Bystrice: Zažite divadlo priamo na koľajniciach!

Banská Bystrica bude v sobotu hostiť úspešný divadelný projekt Vlak Lustig aneb Vlak naděje, ktorý je súčasťou XIV. ročníka festivalu židovskej kultúry Devět bran 2013 pripravovaný v spolupráci s Českým centrom v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Vlak Lustig dorazí do Bystrice: Zažite divadlo priamo na koľajniciach!
Zdroj: Dnes24.sk

Divadelné predstavenie Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou podľa literárnej predlohy českého autora Arnošta Lustiga sa bude konať ve špeciálne upravenom divadelnom vlaku priamo na perónoch vybraných slovenských staníc. Hlavným mottom tohto ročníka festivalu je slovenská židovská kultúra. V rámci projektu Vlak Lustig aneb Vlak naděje návštevníci uvidia aj zaujímavú výstavu Vojenského historického ústavu “Akce: Důvěrné Izrael“, ktorá približuje jednu z najzaujímavejších kapitol v histórii česko-izraelských vzťahov.

Spomienka na nacistické trasporty židov

Vlak Lustig je symbolickou pripomienkou nacistických transportov, ktoré v období druhej svetovej vojny križovali Európu v rámci tzv. konečného riešenia židovskej otázky. V transportoch a následne v koncentračných táboroch vyhasli životy šiestich miliónov židovských obyvateľov.

Divadelné predstavenie naštudovali herci pražského Divadla pod Palmovkou pod režisérskou taktovkou riaditeľa divadla Petra Kracíka. V hlavných úlohách sa objavili herci ako Radek Zima, Radek Valenta, Anna Stropnická, Rudolf Jelínek, René Přibil, Ivan Jiřík a mnoho ďalších vynikajúcich českých hercov.

Česko – slovenský projekt Vlak Lustig 2013 nadväzuje na skúsenosti z minulého roka, kedy podujatie na staniciach 14 krajských miest Českej republiky navštívilo na päť tisíc ľudí. Dve predstavenia sa konali aj na staniciach v Krakove a Osvienčime.

Plán trasy Vlaku Lustig po Slovenské republike:

  • 24. 8. Banská Bystrica
  • 25. 8. Bratislava
  • 26. 8. Bratislava – koncert skupiny Menorah
  • 27. 8. Bratislava – koncert skupiny Menorah

Predstavenie sa začne večer

Divadelné predstavenie a koncerty sa začnú vždy o 20:00. Výstava a filmové projekcie v sprievodných vagónoch budú divákom prístupné už od 15:00. Odborná prednáška na tému Arménska genocída bude od 19:00. Bezplatné vstupenky sa budú vydávať u Vlaku Lustig 30 min. pred začiatkom predstavenia. V septembri sa Vlak Lustig zo Slovenska premiestni na pražskú nákladnú stanicu Žižkov, kde budú prebiehať predstavenia od 2. do 8. 9.

Akcia sa koná pod záštitou prezidenta Českej republiky Miloša Zemana a prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM