Michal Majer Rôzne

Vízia: Veľký sen Hrona

Minulý rok odštartovali architekti z Banskej Bystrice výnimočnú aktivitu, ktorú nazvali „Re: Present BB – tvoriví > mestu“. Týmto projektom sa rozhodli osloviť všetkých ľudí, ktorým záleží na prostredí, v ktorom žijú, aby prezentovali svoje nápady a

Projekt Re: Present BB – tvoriví > mestu je inšpirovaný bratislavským projektom Mestské zásahy, ktorý ešte v roku 2008 zorganizovala dvojica architektov Matúš Vallo a Oliver Sadovský. Jeho zámerom je ponúknuť originálny a zaujímavý pohľad na riešenie rôznych problémov v meste, alebo ponúknuť vízie, ktoré by z Banskej Bystrice spravili krajšie a zdravšie miesto na bývanie, prácu či oddych. V prípade architektonických návrhov nejde o projekty, ktoré sa plánujú v blízkej dobe realizovať, ale ktoré by sa jedného dňa mohli stať realitou, či inšpiráciou pri iných zásahoch do výzoru mesta.

Jednou z najodvážnejších vízií, ktoré z projektu Re: Present BB – tvoriví > mestu vzišli, je nápad Ing. arch. Romana Turčana a Ing. arch. Danice Turčanovej, ktorý nazvali „Veľký sen Hrona“ s podtitulom „… aby nábrežie bolo nábrežím…“. Návrh rieši nové usporiadanie nábrežia Hrona, ktorý by sa zo súčasného „kanálu“ zmenil na miesto otvorené ľuďom, ktoré by Banskobystričanom a návštevníkom mesta poskytovalo priestor pre relax a zábavu. Namiesto súčasného nábrežného parkoviska by stála piesočnatá pláž, amfiteáter alebo prístav pre loďky. Pohodu by nenarušoval hluk z dopravy, pretože cesta vedúca popri Hrone by bola zapustená pod zem. „Náš návrh je trochu aj o oživení spomienok a tradícií, ale v prvom rade sme chceli ukázať, že toto vzácne územie, pár krokov od námestia SNP, možno premeniť na oddychovo-relaxačnú zónu, ktorá môže ľuďom ponúknuť nielen priestor na šport či kultúru, ale aj na súkromný rozhovor s riekou a s lesoparkom Urpína,“ uvádzajú autori štúdie.

Pred úpravou koryta Hrona v polovici 20. storočia bola táto časť mesta omnoho pútavejšia ako je tomu dnes. Stáli tu parné a vaňové kúpele s krytým bazénom alebo „Sokolská plaváreň“. Po úprave toku sa Hron akoby vytratil zo života mesta a pozornosť získava najmä počas nárastu jeho hladiny a hrozbou vybreženia. Do budúcnosti by bolo potrebné tento stav zmeniť a vrátiť Hronu jeho význam. „Nie je to jednoduché, ale technicky nie nemožné: raz by sme mohli preklenúť bariéru cesty, autá odstaviť pod zem, chodiť k Hronu peši či na bicykli a dopriať si ten prepych v pohode sa porozprávať s tečúcou vodou… aj keď vieme, že to nebude lacné,“ uzatvárajú autori.

gr, Spolok architektov Slovenska

hron_vizu
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM