Michal Majer Rôzne

Vízia: Green wall

Minulý týždeň sme vám predstavili jeden z nápadov, ktoré vzišli z projektu „Re: Present BB – tvoriví > mestu“ - Veľký sen Hrona. Dnes vám prinášame ďalšiu z ideí, ktorá by mohla v prípade svojej realizácie priniesť život do dnes nevyužívaného priesto

Zámerom projektu Re: Present BB – tvoriví > mestu je ponúknuť originálny a zaujímavý pohľad na riešenie rôznych problémov v meste, alebo ponúknuť vízie, ktoré by z Banskej Bystrice spravili krajšie a zdravšie miesto na bývanie, prácu či oddych. V prípade architektonických návrhov nejde o projekty, ktoré sa plánujú v blízkej dobe realizovať, ale ktoré by sa jedného dňa mohli stať realitou, či inšpiráciou pri iných zásahoch do výzoru mesta.

Originálnym spôsobom poňal riešenie nevzhľadného priestoru pod Obvodným úradom architekt Tomáš Sobota. V súčasnosti sa pri hlavnej ceste na Sládkovičovej ulici nachádza vysoký betónový múr posiaty graffiti a billboardami. Hoci má najmä opornú funkciu, architektov nápad predpokladá jeho využitie aj ako parkovacieho domu či obchodného centra s maximálne troma podlažiami. „Zriadením obchodných prevádzok objekt nadväzuje na obchodné centrum JOPA a budovu bývalého Tesca a zároveň má vynikajúci kontakt s Europa shopping a business centrom. Je kontinuálnym prepojením línie vybavenosti v osi Partizánska ulica – Horná ulica – Námestie SNP – Dolná ulica – Hušták – Europa – GREEN WALL – Štúrovo námestie – Kalinčiakova…,“ uvádza Sobota.

Podľa uváženia by sa následne mohla stať strecha objektu priestorom pre skatepark s U-rampou, vonkajšie kino, park pre deti s preliezkami alebo lezecké steny. Fantázia autora projektu dokonca vidí rovnú strechu aj ako pristávaciu plochu pre balóny, ktoré by mohli robiť vyhliadkové lety ponad centrum mesta pre turistov alebo obchodných partnerov. Od hluku z dopravy by bol tento priestor chránený vysokou zelenou stenou, podľa ktorej architekt pomenoval aj svoju ideu. Atraktivitu tohto priestoru by mohlo zvýšiť aj jednoduchšie prepojenie „Zelenej steny“ na už existujúce objekty. „V prípade potreby možno priestor napojiť mimoúrovňovým chodníkom na budovu Europa shopping centra, čím sa zvýši atraktivita územia vďaka zvýšenej bezpečnosti,“ uzatvára autor.

gr, Spolok architektov Slovenska

Víziu z minulého týždňa, „Veľký sen Hrona“, si môžete pozrieť tu: [link=http://www­.bystrica24.sk/new­s.php?extend.69993­.34]Kliknite[/lin­k]

greenwall
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM