Jakub Forgács Správy

Víkendové počasie poznačia BÚRKY: Dajte si POZOR, vydali už VÝSTRAHY 2. stupňa

Veľkú časť Banskobystrického kraja potrápia búrky aj cez víkend. Pred čím varujú meteorológovia?

Ilustračný obrázok k článku Víkendové počasie poznačia BÚRKY: Dajte si POZOR, vydali už VÝSTRAHY 2. stupňa
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Meteorológovia vydali viacero výstrah pred búrkami v celom Banskobystrickom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojej webovej stránke.

Hrozia silné búrky

Výstraha 1. stupňa je vydaná v piatok do 18.00 hod. vo väčšine okresov Banskobystrického kraja (pozn. red.: s výnimkou Žarnovice). V okresoch Brezno, Poltár, Revúca a Rimavská Sobota je v piatok od 10.00 do 18.00 hod. vydaná dokonca výstraha 2. stupňa.

V spomínaných štyroch okresoch je podľa meteorológov malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 – 40 mm / 30 min, s nárazmi vetra 20 – 26 m/s (70 – 95 km/h) a s krúpami s priemerom nad 2 cm.

„Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd j e vysoká,“ upozorňuje SHMÚ, ktorý poukázal na riziká spojené s intenzívnym dažďom, silným vetrom aj krúpami.

Ďalšie výstrahy

Na pozore sa však treba mať aj cez víkend. Vo väčšine okresov Banskobystrického kraja (pozn. red.: s výnimkou Revúcej a Rimavskej Soboty) je výstraha 1. stupňa vydaná aj od soboty 20.00 do nedele 7.00 hod. a v spomínaných okresoch Revúca a Rimavská Sobota aj v nedeľu od 7.00 do 20.00 hod.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM