Jakub Forgács Správy

Víkend môže byť divoký: VÝSTRAHY platia vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja

Najbližšie dni sa treba pripraviť na výčiny počasia. Počítať treba s búrkami a niekde aj s vysokými teplotami.

Ilustračný obrázok k článku Víkend môže byť divoký: VÝSTRAHY platia vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Počas víkendu môžu celé územie Banskobystrického kraja zasiahnuť búrky s krúpami, ktoré podľa slov meteorológov predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Kedy platia výstrahy?

Zatiaľ čo v sobotu je táto pravdepodobnosť „zvýšená“ a výstraha 1. stupňa pred búrkami platí od 9.00 do 16.00 hod., v nedeľu je udávaná už ako „vysoká“ a výstraha je vydaná od 6.00 do 00.00 hod. (2.8.).

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ upozorňujú meteorológovia.

Intenzita sprievodných javov je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ píše sa na webe.

Ďalšie aktuálne správy

Kde bude horúco?

Meteorológovia však okresy Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš varujú aj pred vysokými teplotami.

Výstrahy 1. stupňa pred vysokými teplotami podľa SHMÚ platia v spomínaných okresoch v piatok a v nedeľu v časoch od 13.00 do 18.00 hod. Ako upozornili meteorológovia, ojedinele sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ dodáva SHMÚ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Búrky
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM