Jakub Forgács Rôzne Správy

Vrch pri Bystrici opradený tajomstvom. Vybrali sme sa na bájny Velestúr, VIDEO a FOTO

Okolie Bystrice je plné zaujímavých miest, ktoré stoja za návštevu. Jedným z nich je aj bájny Velestúr, známy najmä tajomnými nápismi vyrytými do skaly.

Zdroj: Dnes24.sk

Tajomný Velestúr (1 254,4 m n. m.) je piatym najvyšším vrchom Kremnických vrchov. Nachádza sa len 15 minút chôdze od sedla Tri kríže, ktoré je významnou križovatkou turistických trás. Známym sa stal najmä pre runové nápisy, ktoré sú tu vyryté v skale.

Ide o falzifikát?

Podľa mnohých historikov však ide o falzifikát z 19. storočia. V preklade nápisy hovoria: „Od severu prišiel Silan a rozbúral Kremnicu i Turovo a všetky hrady, i bolo rokov po Turovi dvestoosemdesiat."

Keď sme sa na Velestúr vybrali my, bol chladný deň. Vyrazili sme po modrej turistickej značke z Malachova, odkiaľ sme po asfaltovej ceste prešli k Ortútam a Ortútnemu jazierku. Po ďalšom stúpaní na lesnú cestu sme sa ocitli pri prepadline a my sme pokračovali doprava, až do sedla Tri kríže. K Velestúru odtiaľto vedie červená turistická značka.

Zahalené v hmle

Cestou k cieľu našej cesty nás sprevádzala stále hustejšia hmla. Tá tomuto bájnemu miestu zahalenému rúškom tajomstva dodala ešte viac tajomnej atmosféry.

Presvedčiť sa môžete aj v priloženom videu a fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bájny Velestúr zahalený v hmle
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM