Marcel Páleš Samospráva

Viceprimátorka Čižmárová o svojom volebnom obvode: Neteší ma zloba a ohováranie!

Volebný obvod č. 2 tvoria Podlavice, Skubín, Uľanka, Jakub, Kostiviarska, Karlovo. Akí sú tam občania? Na čom sa aktuálne pracuje? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií?

Ilustračný obrázok k článku Viceprimátorka Čižmárová o svojom volebnom obvode: Neteší ma zloba a ohováranie!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako mestskí poslanci volebný obvod č. 2 zastupujú: Ľubica Laššáková, Katarína Čižmárová, Peter Bielik. Porozprávali sme sa s viceprimátorkou Katarínou Čižmárovou.

Čo sa vám za posledný čas vo vašom volebnom obvode podarilo?

Náš obvod č. 2 zahŕňa v tomto volebnom období okrem Podlavíc a Skubína aj mestské časti Kostiviarska, Jakub a Uľanka. Sú to okrajové časti mesta a musím povedať, že dlhodobo im bola venovaná malá pozornosť. V tomto volebnom období sa môžem pochváliť revitalizáciou zelene, dokončením námestíčka v Uľanke, prípravnými prácami na riešenie proti zatápaniu časti Uľanky, v Podlaviciach sme dokončili chodník a opravili vstup do cintorína, opravili ihriská a vybudovali stojisko na kontajnery, pripravujeme venčovisko pre psíkov.

Čo vás v rámci vášho obvodu teší a čo nie?

Odpovedať na túto otázku je zložité. Teší ma najmä to, že mnohí obyvatelia sa začali aktivizovať, že im nie je ľahostajné, aké prostredie majú okolo seba a sami sa aktívne podieľajú na jeho skrášľovaní. Spolupracujú v rámci občianskej rady a tiež s denným centrom Dúbrava v Podlaviciach a Skubíne. Verím, že postupne sa toto bude dariť aj vo zvyšných častiach volebného obvodu. Neteší ma zloba a ohováranie založené na nepravde a neznalosti zákona o obecnom zriadení. Nie všetko totiž je v kompetencii mestskej samosprávy a poslancov, a preto ma aj neteší, že sa nám nedarí napĺňať potreby obyvateľov tak, ako by sme si to predstavovali.

Akí sú občania vášho volebného obvodu?

Ako všade – aj milí aj ochotní, aj naštvaní aj ľahostajní k veciam verejným. Mám rada obyvateľov, ktorí aj keď pokritizujú, vedia dať pomocnú ruku a návrhy, ako problémy riešiť. Dobre sa mi spolupracuje s Občianskou radou v Podlaviciach-Skubíne a tiež s Denným centrom Dúbrava, kde sú mimoriadne akční dôchodcovia. Pomaly sa mi darí spolupráca i s Občianskou radou v Uľanke.

Na čom sa aktuálne pracuje?

Aktuálne riešime dokončenie námestíčka v Uľanke, zábradlia a chodníka k lávke cez potok tiež v Uľanke, v Podlaviciach postupne revitalizujeme detské ihriská, upravujeme parkovacie plochy… A hlavne oprava schodiska na Graniari, vybudovať zastávku MHD na Podlavickej ceste v smere do mesta.

Čo vám chýba?

Mne osobne chýba viac empatie od obyvateľov, mnohé problémy, ktoré majú, sa dotýkajú aj mňa, osobne ma trápia, ale, žiaľ, finančná situácia mesta a systém fungovania samosprávy často komplikuje život a aj výkon príslušných zodpovedných úradníkov. Mnoho občanov nevie, že nie všetky plochy a cesty sú v majetku mesta, že majitelia sú zodpovední a neplnia si povinnosti, že právomoci samosprávy sú často minimálne. Občana to jednoducho nezaujíma, on vidí často len ten svoj problém a širšie súvislosti nechce pochopiť. Ja sa ani nečudujem, že ich reakcie sú často neprimerané, lebo nevedia, ako to (ne)funguje, že zákon o obecnom zriadení je podľa mňa dávno prežitý. Toto by som zmenila okamžite a dala nielen zodpovednosť obciam, ale aj väčšie právomoci a samozrejme aj financie pre samosprávu.

Ak by ste mohli, na čo by ste minuli peniaze vo volebnom obvode č.2?

Na riešenie statickej dopravy, na úpravu plôch a chodníkov a estetizáciu priestorov (napr. zviesť staré elektrické rozvody do zeme v centre Podlavíc), ďalej vybudovať športoviská pre seniorov, resp. doplniť súčasné o prvky podporujúce aktivity seniorov. A viac kultúrnych a športových podujatí.

Plány a problémy, ktoré treba riešiť a vyžadujú väčšie investície, sú nasledovné:

  • realizovať projekt odvodnenia časti územia v Uľanke, ktoré je permanentne zatápané
  • zriadiť občiansku radu v časti Severná ul.(záujem prejavili obyvatelia),
  • rokovať s BBSK o dokončení obchvatu Podlavíc a so štátnou správou ciest o vybudovaní odhlučňovacej steny popri komunikácii ponad Jakub
  • postupná rekonštrukcia chodníkov (po 25-tich rokoch sú značne poškodené) na sídliskách Podlavice, Severná ul.,
  • dobudovať, resp. rekonštruovať viacúčelové ihrisko na Severnej ul.
  • poriešiť rómsku osadu v Podlaviciach.

Foto: Matej Kapusta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM