Jakub Forgács Rôzne

Vianočná ANKETA: Známi ľudia z Bystrice nám prezradili, ako budú sviatkovať

Najkrajšie sviatky v roku sú už takmer tu. Prečítajte si, ako vyzerajú Vianoce u známych tvárí nášho mesta, ktorí nám poodhalili čo-to zo svojho súkromia.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná ANKETA: Známi ľudia z Bystrice nám prezradili, ako budú sviatkovať
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Vianoce už klopú na dvere, a preto sme sa rozhodli osloviť známych ľudí z Banskej Bystrice. Boli sme zvedaví na to, čo pre nich tieto sviatky znamenajú, ako a kde ich trávia, čo zvyknú počas Vianoc jedávať a aké tradície dodržiavajú?

1. Čo pre vás znamenajú Vianoce?

  • Diana Vigašová, Banskobystrický okrášľovací spolok: Vianoce majú pre mňa jedinečnú atmosféru pohody a oddychu stráveného v kruhu najbližších. Celý rok sa teším na tých pár dní, kedy doslova vypnem a neriešim prácu ani projekty Banskobystrického okrášľovacieho spolku. Všetko sa točí iba okolo varenia, pečenia, upratovania, rodiny, psov, prechádzok, rozprávok, prírody. Je to rozhodne najkrajšie obdobie v roku.
  • Hana Kasová, mestská poslankyňa: Vianoce pre mňa znamenajú krásne chvíle strávené v kruhu svojich najbližších, svojou rodinou. Sú to sviatky, kedy máme čas venovať sa len sebe, deťom, veľa sa rozprávame, hráme a chodíme na výlety do prírody. Sú to pre mňa sviatky úplnej pohody, porozumenia a šťastia, zahalené rúškom tajomstva. Keď som bola malá, tešila som sa vždy na rozprávky a to mi zostalo dodnes.
  • Marcel Páleš, literárny autor: Čas Vianoc vnímam ako výnimočné obdobie v roku, kedy si pripomíname nielen podstatu Vianoc – narodenie sa lásky v podobe Ježiša, ale prichádza zároveň čas, kedy by sme sa mohli utíšiť, pozastaviť sa, vypnúť všetky povinnosti a predovšetkým stopnúť cezročný zhon. Vianoce sa mi preto spájajú predovšetkým s pokojom a Tichou nocou.
  • Martin Turčan, mestský poslanec: Vianoce sú pre mňa asi jediné sviatky v roku, kedy sa snažím spomaliť celoročné pracovné tempo a venovať sa rodine, priateľom a aj kolegom vo firme, a to na maximum. Snažím sa stráviť s nimi aspoň pár dní v pohode a kľude, keďže počas pracovného vyťaženia na to nie je veľa priestoru.
  • Matúš Kucbel, organista: Pre mňa je to čas, keď svoj pohľad od všedných, prevažne vertikálnych vnemov dní upriem na horizont.
  • Matúš Molitoris, mestský poslanec: Vianoce sú pre mňa časom stretnutí s priateľmi, kamarátmi, ale hlavne s rodinou. Je to čas, kedy sa môžeme zastaviť a len tak spoločne debatovať a tráviť chvíle inak ako pri stretnutiach v priebehu roka. Tiež su pre mňa výnimočné aj tým, že na druhý sviatok vianočný do Banskej Bystrice prichádza aj môj brat, ktorý žije mimo Slovenska a konečne máme šancu sadnúť si ako bratia a prebrať všetko možné i nemožné.

2. Ako a kde trávite tieto sviatky?

  • Diana Vigašová, Banskobystrický okrášľovací spolok: Každý rok dodržiavam niekoľko tradičných stretnutí, na ktoré sa veľmi teším. Napríklad vianočný punč s priateľmi, ktorý organizujeme s priateľom u nás doma a býva veľmi veselý. Štedrý večer trávim s rodičmi a každý druhý rok sa k nám pridá sestra s rodinou. Tento rok budeme tráviť Štedrý večer iba v trojici, a to po prvýkrát. Prvý sviatok vianočný je tradične doma s najbližšími, to už sa k nám pridá aj sestra, švagor a neter. V rodine máme zavedenú krásnu tradíciu stretnutia širšej rodiny na Štefana na chalupe v horách, odkiaľ podnikáme dlhú prechádzku po okolí. Štefanský večer tradične trávim v kruhu priateľov na štefanskej zábave.
  • Hana Kasová, mestská poslankyňa: Keďže manželova maminka už nie je medzi nami, sviatky väčšinou trávime u svokra v Lučatíne, s celou jeho rodinou. Prvý sviatok vianočný potom trávim s mojou rodinou v Banskej Bystrici. Vždy si niekto nájde pod stromčekom zaujímavú spoločenskú hru, ktorú dokážeme hrať od večera aj do skorých ranných hodín. Cez deň sme väčšinou na horách, vybláznime sa, vymrzneme, aby sme sa potom mohli tešiť do tepla.
  • Marcel Páleš, literárny autor: Doposiaľ som ich každoročne trávil doma v kruhu rodiny. Avšak nakoľko už mám vlastnú rodinu, v tomto roku čas Vianoc prežijem predovšetkým s manželkou a synom. A ako? Hľadaním vyššie spomínaného pokoja, vychutnávaním vianočnej atmosféry s blízkymi, ale aj v utiahnutí sa ku čítaniu knihy, no a milujem trebárs polnočnú svätú omšu, ale aj pozastavenie času pri niektorej z tradičných rozprávok.
  • Martin Turčan, mestský poslanec: Sviatky tradične trávim v našom meste. Mám to tu rád, vyhovuje mi atmosféra a vždy sa veľmi teším na tradičné vianočné trhy na Námestí, kde stretnem kopec kamarátov a vieme hodiny debatovať pri poháriku vareného vína.
  • Matúš Kucbel, organista: Vianočné sviatky už od detstva slávime v kruhu rodiny a samozrejme aj v chrámoch počas vianočných bohoslužiem, v ktorých slúžim ako organista.
  • Matúš Molitoris, mestský poslanec: Tak ako každý rok, sviatky budem tráviť spoločne so svojimi blízkymi v Banskej Bystrici resp. na Španej Doline, ktorú pravidelne navštevujeme pred Štedrou večerou. Je to súčasť našej rodinnej tradície, ktorá je spojená s vychádzkou so psami na „Dolinu“, kde si dáme sviatočné varené víno alebo inú podobnú dobrotu. Po zvyšok sviatkov si chcem užiť atmosféru mesta a po dlhšom čase si zájsť zalyžovať na Šachtičku alebo Donovaly.

3. Čo zvyknete jedávať a kto vo vašej domácnosti varí?

  • Diana Vigašová, Banskobystrický okrášľovací spolok: U nás doma máme zavedené veľmi zaujímavé špeciálne menu, ktoré som zatiaľ nepostrehla u nikoho iného. Nikdy sme nejedli kapra so šalátom, ani inú rybu. Menu tradične začína oblátkou s medom a cesnakom a pokračuje kapustnicou. Potom podávame klobásu so sladkou domácou vianočkou. Veľmi netradičné, avšak vynikajúce :-) Následne si dáme perkelt, tiež s vianočkou a ako bodka sú opekance s tvarohom a maslom, avšak na slano. Tento rok však bude pre mňa špeciálny, keďže prvýkrát nebudem jesť mäso. Neviem, ako to dopadne, a čo si nakoniec naložím na tanier :-)
  • Hana Kasová, mestská poslankyňa: Na Štedrý deň sa snažíme dodržiavať tradície, skromné raňajky aj obed, väčšinou opekance s maslom a makom. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať kapustnica s rybkou a zemiakovým šalátom. U nás doma sme si vždy najskôr rozdávali darčeky až potom bola večera, u manžela to majú opačne, takže sa prispôsobíme u koho sme. Pri varení sa s manželom striedame, varí ten kto má chuť a čas, alebo si to podelíme a zapojíme do varenia aj deti. Veľmi sa im to páči.
  • Marcel Páleš, literárny autor: Doposiaľ to bola vždy mama a stará mama. Väčšinou bola základom kapustnica, v ktorej nechýbala výborná domáca klobása, tiež zemiakový šalát v kombinácii s niečím rybacím, no a rôzne iné dobroty.
  • Martin Turčan, mestský poslanec: Pomaly sa učím variť naše rodinné recepty aj ja a skúšam do nich pridávať aj svoje predstavy a chute. Niekedy sa to podarí lepšie, niekedy horšie, ale je to pre mňa nenahraditeľný relax. Tradičná ryba, kapustnica a makové opekance to nemôže nikdy na vianočnom stole u nás chýbať.
  • Matúš Kucbel, organista: Štedrá večera pozostáva z viacerých jedál. Tradičných. Tak ako nám ich odovzdali naši starí rodičia. Ja sa špecializujem na varenie kapustnice a pečenie slaného pečiva. O ostatné sa veľmi znamenite postará moja mama.
  • Matúš Molitoris, mestský poslanec: Čo sa týka jedálnička, ten u nás vždy pozostáva z tradičnej kapustnice alebo šošovice, následne príde na rad šalát s rybou, či už je to losos alebo iná ryba. Kapor u nás nie je zvykom. Ako príloha sa okrem šalátu vždy servíruje domáca klobása, ktorú robíme pravidelne každý rok 6. decembra. Bez nej by to proste nešlo. :) S varením je to teraz u nás rôznorodé. Kým som žil s rodičmi, tak varila v zásade mamina, teraz sa o to pokúšame spoločne so snúbenicou.

4. Dodržujete vianočné tradície a ak, tak aké?

  • Diana Vigašová, Banskobystrický okrášľovací spolok: Tradične chodievame pred večerou do evanjelického kostola, tradične začíname večeru oblátkou s medom a cesnakom, aj naše menu je pre nás tradičné a tradične organizujeme spoločné rodinné stretnutie na chalupe na Štefana.
  • Hana Kasová, mestská poslankyňa: Myslím si, že v súčasnej dobe bez hraníc je dôležité zachovávať identitu národa a slovenskej kultúry, a preto aj, čo sa týka Vianoc, snažíme sa dodržiavať tradície. Oblátky, pomazanie medom, rozkrojenie jabĺčka a strúčik cesnaku nesmú chýbať. K tomu tradičné jedlo, peniažtek pod obrus, aby sa nám v novom roku darilo.
  • Marcel Páleš, literárny autor: Starká nám zvykla dávať medový krížik na čelo. Niekedy, aby zdravie bolo celý rok, sme do seba prevrátili aj drobný štamperlík domácej pálenky. Nechýba rozkrojené jabĺčko či peniaz pod obrusom. Základom však vždy býval otcov príhovor a modlitba. Umelé svetlo sa vždy zhaslo a jedávali sme len pri sviečke.
  • Martin Turčan, mestský poslanec: Tradície udržiavam také, ako som videl v rodine mojich starých rodičov a mojich rodičov. Posledné roky zvyknem chodiť na polnočnú omšu na Španiu Dolinu, kde sa stretávame s kamarátmi z Bystrice a spoločne si poprajeme pekné sviatky a strávime spolu pár chvíľ aj mimo mesta.
  • Matúš Kucbel, organista: Na štedrý deň si dodržíme pôst až do štedrej večere, po ktorej si odovzdáme darčeky, ktoré vždy potešia. Slávnostná atmosféra vždy vrcholí pri polnočnej sv. omši, ktorá má vždy jedinečnú a duchaplnú atmosféru.
  • Matúš Molitoris, mestský poslanec: Z tradícií sa u nás dodržiava pôst, odloženie vianočnej oblátky pre siroty či návšteva polnočnej omše. Viac si však pestujeme naše rodinne tradície, ako spomínané robenie klobás na Mikuláša, prechádzka na Španiu Dolinu či návšteva starých rodičov na druhý sviatok vianočný a podobne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM