Jakub Forgács Kultúra Správy

Vianoce v Bystrici budú iné: Bez trhov, bez ohňostroja a čo Mikuláš či PROGRAM?

Vianočné trhy v rozsahu, ako ich poznajú Banskobystričania sa tento rok z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu neuskutočnia. Ako to bude v meste vyzerať?

Ilustračný obrázok k článku Vianoce v Bystrici budú iné: Bez trhov, bez ohňostroja a čo Mikuláš či PROGRAM?
23
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Na Námestí SNP už stojí takmer 20-metrový hlavný symbol Vianoc – vianočný stromček, ktorý čaká na svetelné reťaze, aby mohol svojím ligotom prispieť k sviatočnej atmosfére nášho námestia. „Rozsvieti ho Mikuláš s primátorom Jánom Noskom v tichosti tak, aby sme neporušili zákaz zhromažďovania sa ľudí,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Bez stánkov

„Všetko však budeme mapovať na sociálnych sieťach mesta. Stánky s občerstvením, chutnými klobásami, lokšami či teplým punčom tento rok na Námestí SNP nenájdeme. Veríme však, že prevádzky, ktoré na ňom sídlia, zahrnú do svojej ponuky tradičné vianočné dobroty,“ hovorí Marhefková.

„Aby sme Banskobystričanom v tomto čase spríjemnili prechádzku námestím, z reproduktorov bude počas celého sviatočného obdobia, vždy od 12.00 hod. do 18.00 hod., znieť vianočná hudba,“ poznamenala.

„Aktuálna situácia spôsobená koronavírusom nás donútila pristúpiť k zmenám tak, aby sme neporušili žiadne vládne nariadenia. Aj my citlivo vnímame, že nemôžeme vianočné trhy organizovať s bohatým programom a stánkami s vianočnými dobrotami. Na námestí však uvažujeme o vytvorení priestoru pre remeselníkov, ktorí by ponúkali okoloidúcim svoj vianočný sortiment od 16. do 22. decembra,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Program s vianočnou tematikou

Banskobystričania si podľa slov Marhefkovej budú môcť od 4. 12. niečo pekné zaželať v tradičnej Zvoničke prianí a pozrieť si výstavu „Zima je tu!“ v priestoroch radnice zameranú na historické sane, ktoré mestu zapožičal Banskobystričan Peter Papp. Tešiť sa môžete na sane nájdené v okolí Banskej Štiavnice, Ľubietovej či Šumiaca. Zbierku doplnia športové zábery Slovenského sánkarského zväzu a fotografie rekreačného sánkovania z Múzea tatranskej kinematografie a fotografie Starý Smokovec.

„Tohtoročné predvianočné obdobie spestria na námestí aj pochôdzkové programy s vianočnou tematikou. Chýbať nebude jesenný večer poézie Generácie Nula (8. 12. o 18.00 hod., Robotnícky dom) a tradičné autorské čítanie poézie Ars Poetica Neosoliensis (17. 12. o 17.00 hod., Radnica Námestie SNP). Vianočný koncert sláčikového kvarteta s gitarou (20. 12. o 17.00 hod.), rozozvučí Robotnícky dom slovenskými a svetovými vianočnými koledami," uviedla Zuzana Kohútová z oddelenia kultúry.

"Bezplatné vstupenky si môžu záujemcovia vyzdvihnúť v Informačnom centre na radnici alebo rezervovať prostredníctvom e-mailu zuzana.kohutova@banskabystrica.sk,“ dopĺňa Kohútová.

Mesto na Luciu organizuje aj koncert Martina Babjaka pri príležitosti jeho životného jubilea a 10. výročia znovuotvorenia radnice. „Všetky koncerty budeme nahrávať a prostredníctvom sociálnych sietí či obrazoviek dostupných na Námestí SNP v Robotníckom dome i autobusovej stanici budeme púšťať ich záznamy,“ dodala Marhefková.

Primátorský punč inak

„Nemusíte chodiť vy, s čajom a punčom prídem za vami ja.“ Tak znie odkaz primátora Jána Noska.

„Adventný čas by sme radi Banskobystričanom spríjemnili vianočným punčom, ktorý spolu s mojím tímom zvykneme ponúkať pred Vianocami na Námestí SNP. Aby sme z dôvodu šírenia koronavírusu zabránili zhromažďovaniu sa ľudí, tento rok budeme chodiť po jednotlivých mestských častiach my. Všetci okoloidúci si budú môcť vychutnať teplý nápoj z hrnčeka s tematikou banskobystrických Vianoc za symbolickú cenu,“ objasňuje primátor Nosko.

Primátor ponúkne teplými nápojmi obyvateľov, ktorých stretne počas popoludňajšej prechádzky vždy od 16.00 hod. v dňoch 16. až 22. decembra. Vianočný punč alebo čaj si budú môcť okoloidúci vychutnať:

  • 16.12. – Námestie SNP, Šalková, Majer, Uhlisko
  • 17.12. – Rudlová – Sásová, Jakub, Kostiviarska, Uľanka
  • 18.12. – Fončorda, Iliaš
  • 21.12. – Radvaň-Kráľová, Rakytovce, Kremnička
  • 22.12. – Podlavice, Skubín, Senica

Čo bude s ohňostrojmi?

Zákaz zhromažďovania sa a organizovania hromadných podujatí ovplyvnil tento rok aj silvestrovské či novoročné oslavy. Mesto podľa slov Marhefkovej dlhšie zvažovalo, že by zachovalo aspoň symboliku silvestrovského ohňostroja, preto hľadalo vhodnú lokalitu, odkiaľ by mohol byť viditeľný, aby si ho mohli Banskobystričania pozrieť z pohodlia svojich domovov.

„Ohňostroj sme plánovali odpáliť z Urpína, no po dlhých rozhovoroch a vyhodnotení plusov a mínusov sme sa nakoniec rozhodli zrušiť aj aktivity smerujúce k jeho organizovaniu. Môže sa stať, že nám nebude priať počasie a celé naše snaženie vyjde na zmar. Preto sme sa zhodli na tom, že sumu 4-tisíc eur, ktorú by sme investovali do ohňostroja, venujeme spolu s výťažkom z Primátorského punču Oddeleniu infektológie Rooseveltovej nemocnice. V najbližších dňoch pani primárka so svojím tímom rozhodne, na čo financie využijú,“ dopĺňa primátor.

Ako to v centre Bystrice vyzeralo počas Vianoc minulý rok, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Vianočná výzdoba po zotmení rozžiari Bystricu. Pozrite na tú nádheru
23
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM