Správy

Viacero obcí v kraji si zopakuje voľby: Kde si budú vyberať starostov či poslancov?

Doplňujúce voľby sa v sobotu budú konať vo viacerých obciach Banskobystrického kraja. Zákaz hromadných podujatí sa ich netýka.

Ilustračný obrázok k článku Viacero obcí v kraji si zopakuje voľby: Kde si budú vyberať starostov či poslancov?
Zdroj: TASR/Milan Drozd

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa v sobotu 3. októbra budú konať. Zákaz organizovania hromadných podujatí sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nevzťahuje na voľby a ani na zasadnutia a schôdze orgánov verejnej moci. Starostov či poslancov si budú voliči vyberať v 48 obciach.

Prísne opatrenia

Počas volieb budú platiť prísne protiepidemio­logické opatrenia, na ktorých dodržiavanie bude podľa ministerstva vnútra dohliadať príslušná okrsková volebná komisia.

Osoby, ktorým je nariadená domáca izolácia, si nebudú môcť uplatniť svoje volebné právo. Nebude k nim poslaná ani prenosná volebná schránka.

Kde v kraji prebehnú?

Doplňujúce voľby sa vyhlasujú, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.

Starosta sa bude voliť aj v obciach Jelšovec (okres Lučenec), Chvalová a Magnezitovce (obe okres Revúca), Figa a Uzovská Panica (obe okres Rimavská Sobota), Muľa (okres Veľký Krtíš) a Bzenica (okres Žiar nad Hronom),

Poslancov alebo poslancov obecných zastupiteľstiev si majú voliť v obciach Dolný Harmanec (okres Banská Bystrica), Stránska (okres Rimavská Sobota), Ďurkovce a Trebušovce (okres Veľký Krtíš), Budča (okres Zvolen) a Ladzany (okres Krupina).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM