Správy

Viac ako 150 urológov zo Slovenska, Čiech, Bulharska, Turecka či Ruska sa v

Ilustračný obrázok k článku Viac ako 150 urológov zo Slovenska, Čiech, Bulharska, Turecka či Ruska sa
v
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako 150 urológov zo Slovenska, Čiech, Bulharska, Turecka či Ruska sa v uplynulých dňoch zúčastnilo na workshope v Bratislave, ktorý sa konal v rámci 6. kongresu EULIS – Sekcie pre urolitiázu pri Európskej urologickej asociácii. V rámci odborného podujatia sa uskutočnil videoworkshop, keď vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici operovali renomovaní európski urológovia a ich výkony sledovali kolegovia v jednom z bratislavských hotelov. Počas operácií im kládli otázky.

Ako informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje, v ich nemocnici operovali profesori z Nemecka, Talianska a Bulharska troch rôznych pacientov s močovými kameňmi. „Celý priebeh zákroku bol vysielaný cez internet naživo do kongresovej sály v Bratislave. Účastníci sledovali najnovšie možnosti endoskopického odstránenia močových kameňov v priamom prenose a mali možnosť s operatérmi komunikovať,“ uviedla hovorkyňa.

„Vďaka moderným technológiám a internetu je to jedinečná príležitosť skúsených operatérov ukázať tipy a triky väčšiemu publiku kolegov. Počas vysielaných operácií mali možnosť vidieť perkutánne odstránenie močových kamienkov z obličky pomocou rôznych inštrumentov a zdrojov energie. Profesor Saltirov zo Sofie odstraňoval odliatkový konkrement dolného kalicha obličky pomocou kombinovaného ultrazvukového a piezoelektrického zdroja v pozícii pacienta na bruchu. Profesor Straub z Mníchova vykonal miniperkutánny prístup do obličky a odstránenie konkrementu pomocou Holmium YAG laseru a profesor Montanari z Milána operoval pacienta v špeciálnej polohe na chrbte,“ vysvetlil prezident kongresu Vladimír Baláž, prednosta Urologickej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Cieľom podujatia bola výmena vedeckých poznatkov, aspektov pokroku vo výskume močových kameňov, diagnostiky, metabolických vyšetrení a možností chirurgickej liečby.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM