Michal Majer Rôzne

Veriaci sa stretnú na modlitebnej púti

V stredoslovenskom pútnickom mieste Staré Hory neďaleko Banskej Bystrice sa 14. a 15. augusta uskutoční modlitebná púť. Farnosť Staré Hory a pátri Bosí karmelitáni na ňu pozývajú pútnikov pri príležitosti slávnosti Nanebovzatia Panny Márie.

„Program sa začne v sobotu 14. augusta o 17.00 h v tamojšej Bazilike minor. S pútnikmi sa počas dvojdňového duchovného programu budú modliť pátri Bosí karmelitáni z kláštora na Urpíne v meste pod Urpínom a domáci pátri, ktorí spravujú farnosť. Rehoľní a diecézni kňazi z okolia budú k dispozícii pútnikom pre vysluhovanie sviatosti zmierenia,“ informovala TASR hovorkyňa Banskobystrickej diecézy Zuzana Juhaniaková. Dodala, že súčasťou sobotňajšieho program sú až do polnoci pobožnosti a svätá omša. Medzi zaujímavosti tohtoročnej púte patrí prednáška na tému História pútnického miesta Staré Hory, ktorá sa začne v sobotu večer o 21.00 h. Prednesie ju cirkevný historik. Gabriel Brendza. Sobotňajší program sa končí sviečkovým sprievodom o 23.45 h na milostivé miesto Studnička, k soche znázorňujúcej Božiu Matku s rozprestretým ochraňujúcim plášťom.

Dvojdňová púť vyvrcholí v nedeľu 15. augusta, kedy sa program začne rannými chválami o 6.30 h v Bazilike minor. O 10.00 h sa pri Kaplnke Panny Márie Pomocnice na Studničke začne slávnostná svätá omša. Celebrovať ju bude Vladimír Farkaš, riaditeľ banskobystrického biskupského úradu. Požehnanie na cestu domov dostanú pútnici v nedeľu o 13.00 h.

Tradícia pútí na Staré Hory je podľa ústneho podania stará a pútnici tam prichádzali už v 15. storočí. Významná tradícia očistenia sa od hriechov prostredníctvom sviatosti pokánia pretrvávala aj v nasledujúcich storočiach. Neodmysliteľnou súčasťou pútnického miesta je Studnička. Na tomto mieste obyvatelia Starých hôr počas občianskych nepokojov v 17. storočí ukryli sochu Panny Márie. V roku 1711 ju vykopali a v slávnostnom sprievode priniesli na oltár. Na pamiatku jej ukrytia vyvesili na mieste obraz Panny Márie. Počas totality mariánske púte na Starých Horách upadli. Obnovil ich v roku 1990 terajší banskobystrický diecézny biskup Rudolf Baláž, ktorý každú prvú sobotu v mesiaci na Studničke slúži svätú omšu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM