Monika Obrtalová Rôzne

Veriaci sa stretnú na Cyrilo-metodskej púti

Veriaci z Banskobystrickej diecézy budú v pondelok 5. júla spolu s diecéznym biskupom Rudolfom Balážom vo Farskom kostole sv. Cyrila a Metoda v Selciach sláviť svätú omšu. Uskutoční sa v deň, keď si Slovensko sviatkom uctí vierozvestcov Cyrila a Meto

Svätá omša bude centrálnym bodom tradičnej Cyrilo-metodskej diecéznej púte, ktorá sa koná v tejto obci neďaleko Banskej Bystrice. „Pred svätou omšou, ktorá sa začne o 10.30 hodine, sú pútnici pozvaní na modlitbu posvätného ruženca za duchovné povolania a obnovu národa. Povedú ju bohoslovci z Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne. V nedeľu 4. júla, v predvečer sviatku patrónov farského kostola, usporiada farnosť Selce v chráme organový koncert. Na slávenie pamiatky svojich patrónov pripraví farnosť aj trojdňový program duchovnej obnovy. Začne sa v piatok 2. júla, keď do Seliec zavítajú kňazi, ktorí vo farnosti v minulosti pôsobili, a prihovoria sa veriacim,“ informovala hovorkyňa banskobystrického diecézneho biskupa Zuzana Juhaniaková.

Na tradičnú Cyrilo-metodskú púť do Seliec prichádzajú veriaci z celej diecézy. Z blízkych obcí a z Banskej Bystrice obyčajne putujú pešo. Selce sa stali pútnickým miestom ku cti vierozvestcov zásluhou známeho banskobystrického biskupa Štefana Moysesa, ktorý v roku 1863 zorganizoval v Banskobystrickej diecéze okázalé oslavy 1000. výročia príchodu Cyrila a Metoda. „Tradíciu diecéznych pútí do Seliec obnovil terajší diecézny biskup Rudolf Baláž, ktorý v roku 1996 vyhlásil Kostol sv. Cyrila a Metoda v Selciach za diecézne centrum cyrilo-metodskej úcty,“ dodala Juhaniaková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM