Marcel Páleš Kultúra

Verejná knižnica Mikuláša Kováča oslavuje 40-tku: Blahoželajú aj nevidiaci

40 rokov existencie kultúrnej ustanovizne, akou je Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici, je v porovnaní so životom človeka naozaj zrelým vekom, pri ktorom je hodno sa pozastaviť. Spravili sme tak s Dr. Kováčovou...

Ilustračný obrázok k článku Verejná knižnica Mikuláša Kováča oslavuje 40-tku: Blahoželajú aj nevidiaci
Zdroj: TASR

Kompetentní podľa odborných kritérií pri výročí zhodnotia jej dlhoročnú činnosť a my ostatní, ktorým celé roky knižnica slúži, sa chceme úprimne poďakovať za sprostredkúvanie krásnej literatúry, a to aj cez milé šuchotavé papierové knihy, ale aj s využitím techniky.

Zo spomienok…

Jednu milú spomienku pridáva aj Dr. Viera Kováčová. „Knižnica nemala za sebou ani prvú dekádu, keď sme v roku 1984 v jej vedení našli pochopenie sprístupniť zrakovo postihnutým občanom z Banskej Bystrice a okolia knihy vo zvukovej podobe, na audiokazetách,“ vovádza nás do deja Dr. Kováčová.

Vtedajší Zväz invalidov na Slovensku a Tlačiareň a knižnica pre nevidiacich v Levoči sa rozhodli zakladať pobočkové knižnice pre nevidiacich v knižniciach okresných miest. „Bez ochoty a pochopenia podobných knižníc ako je aj naša jubilujúca by sa dobrá myšlienka nebola podarila,“ podotýka Kováčová.

Knižnica pre nevidiacich bola raritou

Ako pokračuje, teší ju, že po Trnave a Košiciach sme mali v Banskej Bystrici ako tretí svoju pobočkovú knižnicu. Až po Bystrici to bola Bratislava, Nové Zámky, Levice a postupne, v nasledujúcich rokoch pribúdali ďalšie. Dnes je na Slovensku už 30 knižníc s oddeleniami pre nevidiacich a slabozrakých.

Technika sa vyvíja aj v prospech nevidiacich a slabozrakých. Veľké, objemné knihy v Braillovom písme vystriedali audiokazety, ktoré sa v posledných rokoch digitalizujú. My ich „čítame“ vo formáte mp3 z CD nosičov alebo mp3 prehrávačov.

„Od apríla 2008 tak aj naša knižnica píše novú históriu. Z iniciatívy jej riaditeľa Mgr. Petra Klinca zakúpila a zapožičala nám 16 mp3 prehrávačov. Pracovníčky knižnice Katarína Matúšková a Janette Zacharová nám do nich ochotne kopírujú vybrané tituly kníh digitalizovaných Slovenskou knižnicou pre nevidiacich M. Hrebendu v Levoči,“ vysvetľuje Kováčová.

Ochota a ústretovosť nechýba

Ako pokračuje Kováčová, Verejná knižnica Mikuláša Kováča sa stala neodmysliteľnou súčasťou ich života. Vďaka ochote a priateľskej komunikácii pracovníčok chodievajú do knižnice radi aj často.

„Za všetkých vďačných nevidiacich a slabozrakých želám Verejnej knižnici M. Kováča veľa-veľa spokojných čitateľov, udržiavanie profesionálnej úrovne, obohacovanie knižných fondov, prostriedky na skvalitňovanie priestorov knižnice a prispievanie k našej integrácii tak, ako doteraz!“ dodáva Kováčová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM