Marcel Mojžiš Rôzne

Veľký prehľad zmien: Mesto zľahčí život cyklistom

Cyklistom by sa v meste pod Urpínom malo dýchať ľahšie. Ešte na jeseň by sa mohli zrealizovať prvé novinky, ktoré chystá radnica. Priaznivci dvoch kolies sa tak môžu tešiť na jazdenie po pešej zóne či prvý úsek cyklotrasy od obchodného centra.

Ilustračný obrázok k článku Veľký prehľad zmien: Mesto zľahčí život cyklistom

Tieto kroky sa majú udiať na základe spracovaného dokumentu, ktorý komplexne rieši aj návrh cyklotrás na území mesta s nadväznosťou na jeho okolie. Pripravujú sa tak napríklad projektové dokumentácie na povolenie prejazdu cyklistov cez pešiu zónu alebo na vyznačenie prvého úseku cyklotrasy od obchodného centra do Podlavíc. „Z mestského rozpočtu boli vyčlenené už aj v tomto roku finančné prostriedky na implementáciu tohto dokumentu,“ konštatovala hovorkyňa primátora Monika Pastuchová.

Konkrétne sa podľa štatutárnej zástupkyne Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica (OCI BB) a manažérky pre rozvoj nemotorovej dopravy na mestskom úrade Andrei Štulajterovej rieši aj projektová dokumentácia zmeny dopravného značenia na šiestich miestach na území mesta. Tam je navrhnutá zmena zo zákazu vjazdu vozidiel, na zákaz vjazdu motorových vozidiel. V prípade vyznačenia spomínaného prvého úseku cyklotrasy do Podlavíc ide o úsek od nákupného centra po plaváreň.

Aby cyklisti neohrozili bezpečnosť chodcov v pešej zóne, bude ich rýchlosť obmedzená na päť kilometrov za hodinu, čo je rýchlosť chodca. „Všetky projekty, po schválení dopravným inšpektorátom, by sa mohli zrealizovať ešte na jeseň tohto roku, ak nenastanú nepredvídateľné okolnosti,“ uviedla Štulajterová. Kľúčový dokument, ktorý má byť východiskom riešenia cyklodopravy v meste pod Urpínom, vypracovala v rámci projektu Rozvoj nemotorovej dopravy na území mesta Banská Bystrica OCI BB v spolupráci s mestom. Generel nemotorovej dopravy (GND) prevzal v marci primátor Peter Gogola z rúk zástupcov OCI BB.

46 km cyklochodníkov

Štulajterová priblížila, že generel je navrhnutý v dvoch variantoch. V rámci krátkodobého by sa mal v horizonte troch až štyroch rokov vytvoriť bezpečný priestor pre cyklistov pohybujúcich sa v najfrekvento­vanejších smeroch, čo znamená v centre a smerom z centra na sídliská. V Genereli je celkovo navrhnutých desať hlavných cykloradiál zo všetkých sídlisk do centra a vedľajšie medzi sídliskami navzájom.

Spolu ide o viac ako 46 kilometrov cyklochodníkov, ktorých vybudovanie je plánované v časovom horizonte do roku 2025. „Čo by sme mohli považovať za ideálny stav. Pri dnešných cenách by bolo potrebných na samotnú realizáciu viac ako 6 miliónov eur, čo, samozrejme, nie je možné financovať len z mestského rozpočtu, preto je potrebné hľadať možnosti získania prostriedkov aj z externých zdrojov,“ dodala Štulajterová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM