Marcel Páleš Kultúra

Veľký prehľad víkendových akcií: Bystričania, vyberte si akciu šitú na mieru

Príjemné voľné víkendové chvíle sa dajú v Banskej Bystrici stráviť rôzne. Ponúkame vám niekoľko možností pod Urpínom či v blízkom okolí, ako si spríjemniť oddychové dvojdnie.

Ilustračný obrázok k článku Veľký prehľad víkendových akcií: Bystričania, vyberte si akciu šitú na mieru
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • 23. 8. Koliba u sv. Krištofa, Uľanská cesta 170 – ĽUDOVÁ HUDBA V KOLIBE U SV. KRIŠTOFA – Ľudová hudba Jozefa Berkyho
  • 24. 8. Koliba u sv. Krištofa, Uľanská cesta 170 – ĽUDOVÁ HUDBA V KOLIBE U SV. KRIŠTOFA – Javorík
  • 23.-24. 8. kúpele Brusno – MUZIKÁLOVÝ FESTIVAL 2013 – Do letného festivalového diania na Slovensku patrí už 6 rokov Muzikálový festival. Festival prebieha ako jediné podujatie svojho druhu a jeho obsahové zameranie akcentuje najmä muzikálovú tvorbu. Nevyhýba sa však ani operete a kabaretu či šansonu.

VÝSTAVY:

  • 23. 8. Benického dom, Nám. SNP 16 – ALENA CIKOVÁ: V ZAJATÍ FARIEB – Originalita jej osobnosti a tvorby je mnohými spájaná so spirituálnym nadhľadom energie Vodnára, v ktorého znamení sa narodila a vedome v tomto duchu rozvíja svoju intuitívnu prezieravosť.
  • 23. – 24. 8. Štátna vedecká knižnica, Lazovná 9, I. posch. – SVET BÁBOK ANTONA ANDERLEHO – Výstava bábok zo súkromnej zbierky Antona Anderleho.
  • 23. – 25. 8. Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum, Námestie SNP 4 – POSTAVME SI SVET – Nenechajte si ujsť jedinečný pohľad na svetové dominanty z lega, ktoré budú vo výstavných priestoroch Thurzovho domu ako na dlani. Čaká na vás aj interaktívna herňa pre malých i veľkých, súťaže o hodnotné ceny a množstvo sprievodných podujatí.
  • 23. – 24. 8. Štátna vedecká knižnica, Lazovná 9 – STRATENÝ ČAS – Realita premenená na rozprávku. Teplé a nežné farby pripomínajúce jeseň, obrazy, ktoré upokojujú dušu a bezpochyby vyčaria úsmev na tvári. Olejomaľby, na ktorých sa Banská Bystrica mení na rozprávkové mesto. To sú obrazy banskobystrickej maliarky Ľubice Lintnerovej.
  • 23. – 25. 8. Múzeum Slovenského národného povstania, Kapitulská 23 – RUSKÁ PRAVOSLÁVNA CIRKEV V ROKOCH VEĽKEJ VLASTENECKEJ VOJNY – BIELORUSKÁ ĽUDOVÁ IKONA – Dokumentárna výstava o úlohe cirkvi vo vojnovom období, o prínose pravoslávnej cirkvi pri porážke nacistického Nemecka počas Veľkej vlasteneckej vojny v Rusku. Jej súčasťou bude aj výstava dobových ikon z Bieloruska.
  • 23. – 25. 8. 10:00 až 16:00 – Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – MEDZI AKADÉMIOU A MODERNOU: UMENIE 19. STOROČIA ZO ZBIEROK SLOVENSKEJ NÁRODNEJ GALÉRIE – Výstava s podtitulom „Medzi akadémiou a modernou“ podáva príbeh vývoja výtvarného umenia na našom území v kontexte rýchle sa meniaceho 19. storočia. Maliarske a sochárske diela dokumentujú prehľad vývoja výtvarného umenia na našom území od prelomu 18. a 19. storočia v tvorbe maliarov klasicizmu a nastupujúceho romantizmu.
  • 23. – 24. 8. Štátna vedecká knižnica, Lazovná 9 – DENNÍK LETUŠKY – Výstava cestopisných fotografií letušky.
  • 23. – 24. 8. Štátna vedecká knižnica, Lazovná 9 (hudobné átrium) – ROCKOVÉ NÁVRATY – Britský a americký rok – interaktívna a audiovizuálna výstava s projekciou filmových dokumentov a koncertných záznamov.

WORKSHOP A INÉ:

  • 24. 8. parkovisko pred KD Staré Hory – TURISTICKO – ZÁBAVNÉ PODUJATIE – Pri príležitosti osláv SNP – pochod vďaky hrdinom SNP k bunkru Mor – ho, atrakcie pre deti, kultúrny program a zábava s dobrou hudbou
  • 24. 8. vlaková stanica – VLAK LUSTIG ANEB VLAK NADĚJE – Slovenské vlakové stanice budú v tieto dni hostiť úspešný divadelný projekt Vlak Lustig aneb Vlak naděje, ktorý je súčasťou XIV. ročníka festivalu židovskej kultúry Divadelné predstavenie a koncerty sa začnú vždy o 20.00 h. Výstava a filmové projekcie v sprievodných vagónoch budú divákom prístupné už od 15:00 hod. Odborná prednáška na tému Arménska genocída bude od 19:00 hod. Bezplatné vstupenky sa budú vydávať u Vlaku Lustig 30 min. pred začiatkom predstavenia.
  • 25. 8. 13:00–18:00 Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP 16 (Beniczkého pasáž) IKAROS – WORKSHOP UMELECKEJ TVORBY V KRAJINE – Workshop pod vedením lektoriek z talianskeho divadla Scarlattine je zameraný na rozvoj techník hlasového a pohybového prejavu ako aj autorských schopností interpretov narábať so špecifickými danosťami krajinného prostredia.
  • 25. 8. Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum, Námestie SNP 4 – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI – POD KRÍDLAMI ANJELA
  • 25. 8. Tihanyiovský kaštiel – Stredoslovenské múzeum, Radvanská 27 – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI – KDE SA BERIE DÚHA?

KINO:

  • 23./24./25. 8­. 15:20, 17:40 CINEMAX BANSKÁ BYSTRICA – ŠMOLKOVIA 2 – 3D – V pokračovaní rodinnej komédie Šmolkovia 2 vytvorí zlý čarodejník Gargamel nezbedné stvorenia podobné Šmolkom, tzv. Lapajov a dúfa, že s ich pomocou získa všemocnú magickú šmolkovskú esenciu. Avšak čoskoro zistí, že len skutočný Šmolko mu môže dať, čo potrebuje, a že iba Šmolinka pozná tajné kúzlo, ktoré premení Lapajov na skutočných Šmolkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM