Katarína Oravská Krimi

Veľký požiar v lese pri Brezne: Pozrite si fotky priamo z miesta boja s ohňom

Začiatkom týždňa došlo k požiaru v Národnom parku Nízke Tatry nad obcou Jarabá. Prinášame vám kompletný prehľad udalosti a priebeh hasenia požiaru.

Ilustračný obrázok k článku Veľký požiar v lese pri Brezne: Pozrite si fotky priamo z miesta boja s ohňom
Zdroj: Dnes24.sk

Požiar bol ohlásený v pondelok na linke 150 o 13.38 hod. „Náhodná osoba telefonicky ohlásila, že ďalekohľadom vidí dymenie z lesného porastu medzi sedlom Lajštroch a Kumštovskou dolinou nad obcou Jarabá,“ povedal Erik Piater, hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. Na miesto požiaru vyrazili breznianski hasiči s technikou. Celkovo zasahovali šiesti hasiči. Svojich siedmich zamestnancov vyslali aj mestské lesy, ktoré porast spravujú.

Kvôli nedostupnému terénu museli ísť hasiči pešo

„Veliteľ zásahu prieskumom zistil, že horí mladý porast na rozlohe 50×20 m a s technikou nie je možné sa dostať k požiaru. Jednotka pokračovala pešo kvôli nedostupnému terénu cca 400 metrov,“ priblížil situáciu Piater. Vodu dovážal lesný kolesový traktor správcu porastu. „Po zotmení boli hasebné práce z bezpečnostných dôvodov prerušené. Požiarisko bolo odovzdané správcovi, ktorý poveril dvoch zamestnancov dohliadkou nad požiariskom po celú noc.,“ uviedol hovorca hasičov.

Hasili požiarnici zo 4 okresov

V utorok ráno o 7.10 hod. dostal operačný dôstojník informáciu o potrebe dohasenia lesného požiaru v lokalite Špitálik, teda v tej istej lokalite, kde hasili aj predtým. Na miesto udalosti bola vyslaná technika a povolané bolo aj sanitné vozidlo. Dokopy hasilo 23 požiarnikov zo 4 okresov. Hasili príslušníci hasičského záchranného zboru z Brezna, Banskej Bystrice, Zvolena a Popradu. Na pomoc prišli aj hasiči z Valaskej a Mýta pod Ďumbierom.

Požiar sa šíril koreňovým systémom

„Požiar bol po obvode uhasený, bolo potrebné dohasiť skryté ohniská, butľavé pne, ktoré sa znovu rozhárali. Požiar sa v požiarisku šíril koreňovým systémom a hrabankou. Požiarisko sa nachádzalo v skalnatom teréne,“ doplnil Erik Piater, hovorca KR HaZZ v Banskej Bystrici. Hasiči vytvorili jazierkový systém. Voda bol na miesto udalosti dopravovaná kyvadlovou dopravou. „Požiarisko bolo v podvečerných hodinách odovzdané zastupcom Lesov mesta Brezno,“ uviedol Piater.

Nebezpečenstvo vzniku požiarov v tomto období

„Vzhľadom na prevládajúce vysoké denné teploty je vysoké riziko vzniku požiarov vo voľnom prostredí a preto je potrebné aby ľudia pri pohybe v lesoch a na lúkach nenechávali bez dozoru ohniská, nezakladali ohne mimo miest na to vyhradených, nehádzali voľne cigaretové špaky a pod.,“ upozorňuje Piater. Podľa jeho slov v prípade, že takéto počasie bude prevládať Ministerstvo pôdohospodárstva SR môže zakázať vstup do lesov alebo OR HaZZ môže vyhlásiť čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Čítajte viac: V národnom parku vypukol rozsiahly požiar: Plamene zničili 20 árov lesa!

Foto: KR HaZZ v Banskej Bystrici

Lesný požiar
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM