Jakub Forgács Samospráva

Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 13 nových tvárí bystrického zastupiteľstva

V banskobystrickom zastupiteľstve nás bude aj v tomto volebnom období zastupovať 31 poslancov. A kým 18 z nich malo svoje stoličky aj v predošlom mestskom parlamente, Banskobystričania vo voľbách prejavili dôveru i kandidátom, ktorí v ňom nezasadali. Tých je presne 13 a my sme ich vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 13 nových tvárí bystrického zastupiteľstva
Zdroj: Dnes24.sk

Do banskobystrického mestského zastupiteľstva si po voľbách zasadne aj trinásť nových poslancov, ktorí v mestskom parlamente buď Banskobystričanov nezastupovali ešte nikdy alebo sa na tento post vracajú po niekoľkoročnej prestávke. My sme boli zvedaví na to, či si už im zverenú zodpovednosť stihli uvedomiť, s akými pocitmi vstupujú do nového volebného obdobia a ako plánujú začať napĺňať svoj volebný program.

1. Už ste si stihli uvedomiť, že ste vyhrali a že sa budete podieľať na chode nášho mesta?

  • Ludvik Nábělek (VO č. 1 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Skutočnosť, že som bol zvolený, ani nepreceňujem, ani nepodceňujem. Vážim si dôveru spoluobčanov a verím, že môj vklad do procesov riadenia nášho mesta bude na prospech všetkým ľuďom dobrej vôle.
  • Stanislav Mičev (VO č. 1 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): V prvom rade to nehodnotím ako výhru, ale ako dôveru voličov. Získať ju v súčasnej dobe nie je vôbec jednoduché. Z hľadiska funkcie, ktorú pracovne vykonávam sa na chode mesta podieľam už dlhšiu dobu. Teraz bude ten podiel ešte výraznejší.
  • Jozef Pikula (VO č. 1 – nezávislý kandidát): Áno.
  • Martin Klus (VO č. 3 – nezávislý kandidát): Samozrejme. Víťazstvo vo volebnom obvode Rudlová – Sásová je pre mňa obrovským prejavom dôvery a s veľkým rešpektom som hneď po jeho zverejnení začal uvažovať, ako túto dôveru občanom od začiatku môjho pôsobenia v mestskom zastupiteľstve oplatím.
  • Matej Bučko (VO č. 3 – nezávislý kandidát): Áno, išiel som do volieb s cieľom uspieť. Takže si to uvedomujem od prvej sekundy ako som sa dozvedel výsledky.
  • Matúš Molitoris (VO č. 3 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Istý čas som tomu samozrejme nevedel uveriť, ale po čase to prešlo a naplno si uvedomujem zodpovednosť, ktorá vyplýva z výsledku volieb. Som vďačný za dôveru voličov a veľmi sa teším na prácu pre naše mesto.
  • Tomáš Štrba (VO č. 3 – nezávislý kandidát): Áno. Som rád, že mi občania Rudlovej – Sásovej prejavili dôveru. Potešujúce je aj to, že v obvode Rudlová – Sásová sme získali dôveru občanov všetci štyria kandidáti Banskobystrickej alternatívy, okrem toho v Rudlovej – Sásovej majú nezávislí väčšinu.
  • Svetozár Dluholucký (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Táto úloha nie je pre mňa nová – pôsobil som v minulosti po dve volebné obdobia v mestskom a jedno vo VÚC-kovom parlamente. V prvom rade by so sa chcel poďakovať toľkým voličom za hlas, ktorý mi dali a dúfam, že ich očakávania aspoň čiastočne naplním. Vplývať na rozvoj mesta je veľmi pozitívna výzva, viem však z praxe, že je to veľakrát zložité – zosúladiť priania, možnosti a zákony tak, aby bol výsledok čo najlepší. Všetkým sa ulahodiť nedá.
  • Ľubomír Motyčka (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Samozrejme, že som už mal čas uvedomiť si úspech spojený s vysokou mierou zodpovednosti.
  • Karol Konárik (ml.) (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Áno, uvedomil som si to hneď po oznámení výsledkov a teším sa na presadzovanie mojej vízie zlepšovania života v našom meste. Už v kampani som naznačil, že som rodený a hrdý Banskobystričan, preto mi záleží, v akom meste žijem a v akom meste vychovávam svoje deti. Chod mesta je veľmi dôležitý, preto bude veľmi podstatné, klásť dôraz na spoločné napredovanie, nie sa len hrať na kluby, koalície, opozíciu, polemizovať, ale dôsledne sa pripraviť na kvalitne odvedenú prácu.
  • Hana Kasová (VO č. 4 – nezávislý kandidát): Uvedomila som si, že som bola zvolená za poslankyňu mestského zastupiteľstva hneď po množstve gratulácií, ktoré prišli po voľbách v sobotu.
  • Marek Modranský (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Áno, uvedomujem si svoj záväzok pre obyvateľov Banskej Bystrice a zvlášť časti mesta, ktorá tvorila Volebný obvod č.4.
  • Vladimír Sklenka (VO č. 4 – nezávislý kandidát): Vďaka patrí určite všetkým tým, ktorí sa zúčastnili komunálnych volieb. Preukázali sme, že nám nie je ľahostajný osud nášho mesta. Mandát mestského poslanca, ktorý som získal od voličov, vnímam zodpovedne a veľmi si ho vážim. 1396 hlasov je pre mňa záväzkom a výzvou zároveň.

2. S akými pocitmi vstupujete do tohto štvorročného volebného obdobia?

  • Ludvik Nábělek (VO č. 1 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Pociťujem nádej. Zloženie nového mestského zastupiteľstva dáva všetky predpoklady pre jeho zmysluplné a nekonfliktné fungovanie na princípoch úcty, partnerstva a tvorivého porozumenia.
  • Stanislav Mičev (VO č. 1 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): S nádejou, že sa nám podarí urobiť pre Banskú Bystricu niečo naozaj pozitívne.
  • Jozef Pikula (VO č. 1 – nezávislý kandidát): S dobrými.
  • Martin Klus (VO č. 3 – nezávislý kandidát): Pevne verím, že moji kolegovia poslanci zabudnú na stranícke, klubové či ideologické rozdiely a že všetci spoločne budeme v súčinnosti s primátorom mesta prijímať také rozhodnutia, ktoré pomôžu výrazne zlepšiť stav poskytovaných verejných služieb a teda život občanov v našom meste. Už prvé zastupiteľstvo, či kreovanie Mestskej rady a Komisií mestského zastupiteľstva ukážu, do akej miery je táto moja viera opodstatnená.
  • Matej Bučko (VO č. 3 – nezávislý kandidát): S pocitom zodpovednosti voči tým, ktorí mi dôverujú. Nechcem ich sklamať.
  • Matúš Molitoris (VO č. 3 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Pocity po náročnej a hlavne dosť vyčerpávajúcej kampani boli zmiešané. No napriek tomu do volebného obdobia vstupujem s jasným cieľom. Spoločne s primátorom a kolegami v mestskom zastupiteľstve chcem prebudiť Banskú Bystricu a zmeniť jej vnímanie v očiach verejnosti tak, aby si každý jeden z nás povedal, že toto je mesto, kde chcem prežiť svoj život a nie, že je to mesto, z ktorého chcem čím skôr odísť, lebo tu „zdochol pes“.
  • Tomáš Štrba (VO č. 3 – nezávislý kandidát): V prvom rade je to vďačnosť všetkým mojim (našim) priateľom a podporovateľom, ktorí nám pomáhajú a podporujú nás. Na druhej strane cítim šancu pômocť sídlisku, mestu a jeho obyvateľom.
  • Svetozár Dluholucký (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Samozrejme, s pocitom zodpovednosti. Viem čo to obnáša, vytvoriť niečo nové, presadiť to a pomôcť k tomu, aby to fungovalo dlhú dobu, bez nežiadúceho „ zvrhnutia sa“. Mám však aj veľmi dobrý pocit z toho, že poznám a viem, aký je človek náš nový primátor a poznám aj veľa zo zvolených poslancov – s mnohými som spolupracoval – ako poslanec, ale aj ako dekan fakulty, ktorú sme v Bystrici zriadili. Teším sa na spoluprácu a chcem veriť, že nebude v rovine jalových konfrontácií – ako občas býva…
  • Ľubomír Motyčka (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): S nádejou, že bude možné pracovať profesionálne a nanajvýš zodpovedne. Pokúsim sa vyvarovať emóciám, nenechať sa vyprovokovať a venovať sa naozaj len tomu, čo poslúži občanovi.
  • Karol Konárik (ml.) (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Pocity su jednoznačné. Slušnosť, pokora, zodpovednosť, svedomitá práca a výsledky. Správna kombinácia skúseností z podnikateľského a verejného sektoru je predpokladom kvalitných výsledkov pre rozvoj mesta. Vzhľadom na zloženie zastupiteľstva (myslím tým všetkých poslancov, nie len koalíciu), máme obrovskú možnosť, ako mesto posunúť konečne viditeľne dopredu.
  • Hana Kasová (VO č. 4 – nezávislý kandidát): Pocity radosti z úspechu vo voľbách postupne striedajú pocity spojené so zodpovednosťou vyplývajúcou z tejto funkcie. Keďže je táto úloha pre mňa nová, musím sa rýchlo „zorientovať“ a viac preniknúť do života v mestského zastupiteľstva.
  • Marek Modranský (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Je to pre mňa viac výzva ako samotná radosť, pretože doteraz som pôsobil ako zástupca dopravcov (SAD ZV a DPM BB), ktorí vykonávajú MHD v meste a so zástupcami mesta som prichádzal do styku s cieľom obhajoby práv cestujúcej verejnosti. V rámci mesta som pôsobil ako člen dopravnej komisie. Som presvedčený, že ako poslanec budem mať viac informácií pre spojenie a naplnenie požiadaviek obyvateľov so samotným vedením mesta.
  • Vladimír Sklenka (VO č. 4 – nezávislý kandidát): V prvom rade som si vedomý, že ma čakajú nové povinnosti. Priznávam, že ma sprevádza aj určitý pocit kroku do neznáma. Som si však istý, že budem férovo a primerane svojim možnostiam podporovať všetky dobré nápady a riešenia.

3. Ako a čím chcete začať napĺňať svoj volebný program?

  • Ludvik Nábělek (VO č. 1 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Podľa príslovia „dvakrát meraj a raz strihaj“ si musím najskôr urobiť vlastný obraz o chode zastupiteľstva a jeho aktéroch. A následne konať podľa najlepšieho vedomia a svedomia.
  • Stanislav Mičev (VO č. 1 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Toto mesto potrebuje rozvojový impulz. Je tu mnoho vecí, ktoré je potrebné riešiť a ja sa budem usilovať aby sme na to zmysluplne využili hlavne štrukturálne fondy EÚ s čím mám nemalé skúsenosti.
  • Jozef Pikula (VO č. 1 – nezávislý kandidát): Ja som už začal, stretnutím s mojimi voličmi, s jasným posolstvom, čo chcem urobiť do najbližších štyroch rokov.
  • Martin Klus (VO č. 3 – nezávislý kandidát): Už dnes mám pripravené prvé tri návrhy, ktoré bezprostredne súvisia s volebným programom iniciatívy SPOLU sme Banská Bystrica, ktorá ma v kandidatúre podporovala a ktorý verím občania zaregistrovali pod názvom 1 program, 3 piliere – 3 × 7 riešení. Verím, že tieto návrhy, ktoré zjednodušia život občanom a dokonca mestu ušetria prostriedky moji poslaneckí kolegovia podporia. Bol by to výborný začiatok spolupráce.
  • Matej Bučko (VO č. 3 – nezávislý kandidát): Ako prvé sa bude schvaľovať rozpočet mesta. Vo volebnom programe som mal, že je potrebné určiť investičné priority mesta a plán rekonštrukcie ciest a chodníkov. Tieto dokumenty by mali byť verejné. Taktiež sa bude rozhodovať o predstavenstve a vedení mestských podnikov. Jednak by tam mali byť dosadení odborníci na základe výberového konania a mal by byť zúžený počet členov dozorných rád týchto podnikov.
  • Matúš Molitoris (VO č. 3 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Poctivou prácou s jasnou víziou, ktorú sme si vytýčili v programe. Určite nechcem sľubovať nesplniteľné, ale chcem sa zamerať hlavne na detaily, ktoré v meste strpčujú život. Medzi moje najväčšie ciele chcem určite zaradiť dotiahnutie výstavby multifunkčného ihriska, resp. haly pre netradičné športy, zlepšiť koordináciu kultúrnych akcii a zamerať sa na stav komunikácií na sídliskách.
  • Tomáš Štrba (VO č. 3 – nezávislý kandidát): Napĺňanie programu, bude závisieť od pléna mestského zastupiteľstva. Bol by som rád, keby sa nám podarilo postupne naplniť všetky body, ktoré sme si stanovili. Napríklad by som rád presadil podporu participatívneho rozpočtu, ktorý vytvára priestor na aktívnejšie zapojenie občanov do spolurozhodovania o dianí na sídlisku, verejný plán rekonštrukcie chodníkov a ciest. Tento zoznam by mal byt verejný a usporiadaný podľa poradia priorít – tak sa zamedzí poslaneckému lobingu typu „vybavím na mestskom urade“; podpora komunitného života – čo je priestor pre zvýšenie úrovne spoločenského diania. Myslím si, že kľúčom k lepšiemu životu na sídlisku je práve podpora komunitného života a aktivít.
  • Svetozár Dluholucký (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Je mi jasná funkcia poslanca, ktorý kandiduje za svoj volebný obvod, že by mal plniť akúsi „ signálnu“ funkciu na zlepšovanie podmienok života vo svojom volebnom obvode. Myslím si však, že najdôležitejšie je, podieľať sa na rozvoji celej Bystrice – nesmieme dopustiť, aby sa pri obvodoch „stratil“ celok – naše mesto. A mesto potrebuje zaistiť prácu, bývanie, kultúru, šport, turistický ruch – atď. Veľakrát nás práve v tomto smere predbiehajú iné mestá. Je treba napĺňať výzvy projektov rozvoja Európskej únie a robiť z Bystrice mesto atraktívne pre život a mesto ako bránu do turistického regiónu Nízkych Tatier juh.
  • Ľubomír Motyčka (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Začať treba kreovaním komisií, v mojom prípade ide o regionálny rozvoj a cestovný ruch. Potom prídu na rad diskusie s ľuďmi, ktorí v tejto oblasti doteraz pôsobili. Treba hľadať aj spoluprácu a kontinuitu. Čo je opäť spojené s potláčaním emócií súvisiacimi s nečistou kampaňou. Treba sa pustiť do problémov okolo plážového kúpaliska i pôsobenia mestskch lesov, ktoré sa za posledné roky akosi vyšmykli z cestovného ruchu. Je toho veľmi veľa. Do pár viet sa to nezmestí.
  • Karol Konárik (ml.) (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Mojou prioritou je vytváranie lepších podmienok pre zvyšovanie ponuky práce v Banskej Bystrici, pretože to je základ lepšieho života v meste. Musíme si vážiť každého zamestnávateľa v meste bez rozdielu, či vytvára jedno, alebo sto pracovných miest. Poslanci a vedenie mesta majú byť týmto zamestnávateľom partnerom a majú spoločne pracovať na rozvoji mesta. Zároveň dôraz na čistotu a kultúru s dávkou patriotizmu.
  • Hana Kasová (VO č. 4 – nezávislý kandidát): V piatok bolo stretnutie v novovzniknutom komunitnom centre na Fončorde, kde sa hľadali a bližšie definovali jeho náplň a zameranie. Takže moje prvé kroky boli nasmerované na rozvoj komunitného života v meste.
  • Marek Modranský (VO č. 4 – Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS): Moja oblasť je doprava. Tejto téme sa chcem venovať najvýraznejšie a pri ostatných úlohách samozrejme využiť moje schopnosti čo najviac v prospech mesta a občanov. Mesto má 31 poslancov, každý z nás má špecifické skúsenosti, odbornosť, a inklinuje k tej – ktorej vybranej problematike mesta. Bolo by preto vhodné, aby si každý z nás zobral za „svoju“ oblasť tú, pre ktorú je skutočným odborníkom a bol pre všetkých Banskobystričanov prepojením medzi ostatnými. Budeme sa tak môcť opierať zakaždým o odbornú radu.
  • Vladimír Sklenka (VO č. 4 – nezávislý kandidát): Je o mne známe, že medzi moje priority patrí vytvorenie konceptu na záchranu a prezentáciu historických a prírodných krás mesta Banská Bystrica. Mojou ambíciou je napríklad aj úspešná záchrana a obnova Radvanského kaštieľa s priľahlým parkom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM