Jakub Forgács Kultúra

Veľké lákadlo pre milovníkov divadla: Oceňovaná herečka Sláva Daubnerová hosťuje v Bystrici

Hoci je Sláva Daubnerová samouk, ktorý sa k herectvu nedostal akademickou cestou, jej hry majú úspech. Dôkazom je aj premiéra inscenácie Ilona, žena Hviezdoslavova, v ktorej hosťuje v bystrickom bábkovom divadle. Bola beznádejne vypredaná.

Ilustračný obrázok k článku Veľké lákadlo pre milovníkov divadla: Oceňovaná herečka Sláva Daubnerová hosťuje v Bystrici
Zdroj: Dnes24.sk

S herectvom ste začínali v Prievidzi, no momentálne hosťujete v BDNR v Banskej Bystrici. Ako sa vám hrá tak ďaleko od domova?

Som človek, ktorý potrebuje nové podnety a zmenu, a to hlavne aj geografickú, rada cestujem a rada robím projekty aj mimo Bratislavy, kde pôsobím. Je to pre mňa veľké osvieženie odísť niekam na nejaký čas. Práve takto sa darí človeku koncentrovať lepšie na nejaký cieľ. Je to moja prvá spolupráca s BDNR.

V súčasnosti vás pod Urpínom môžeme vidieť v hlavnej úlohe inscenácie Ilona, žena Hviezdoslavova. Priblížte nám prosím v stručnosti, o čo v tomto diele ide…

Táto hra nemá hlavnú úlohu, aj keď sa to tak prezentuje. Všetci interpreti sme na javisku rovnocenní a spoločne vytvárame obraz Ilony. Je to pútavé rozprávanie o pomerne obyčajnom živote manželky Pavla Orságha Hviezdoslava, ktorú definuje už základný fakt, že o nej nikdy nikto nechyroval. Svoj život zasvätila nášmu velikánovi, o ktorého sa celý život s láskou starala.

V čom sa stotožňujete s hlavnou postavou, ktorú stvárňujete a čo vás naopak odlišuje?

Ilonu som si veľmi obľúbila. Možno tak na prvý pohľad nepôsobím, ale radšej pozorujem, nerada som stredobodom pozornosti. Preto si to potom vynahrádzam v divadle, kde sa môžem dostať k slovu. Ilona je postava, ktorá viacmenej sedí v kúte, je v pozadí pre dejiny dôležitejších okolností. Čo sa týka odlišností, snažím sa s tým popasovať narozdiel od Ilony.

Minulý rok ste sa stali laureátkov ceny Dosky 2013 za najlepšiu inscenáciu sezóny. Čo pre vás tento úspech znamená?

Som samouk, vypracovala som sa sama a stále sa mám čo učiť, stále mám pocit, že som na začiatku, takže pre mňa to bola veľká pocta a veľmi dôležitý impulz a hlavne šťastie, že sa moja práca stretla s odozvou. A samozrejme, na druhej strane tomu neprikladám až takú dôležitosť, pretože hodnotenie umenia je veľmi subjektívna vec a uvedomujem si, že je to relatívne.

V roku 2006 ste založila profesionálne nezávislé divadlo P.A.T., ktoré sa orientuje na súčasné dramatické formy. Čo vás k tomu viedlo a ako hodnotíte tento krok s odstupom času?

P.A.T. je akási formálna štruktúra, produkčná platforma, ktorou som chcela zaštítiť vlastné projekty. Mala som potrebu venovať sa svojim veciam, hľadať vlastné videnie divadla. Bol to ten najlepší krok, aký som mohla urobiť, obrovská skúsenosť a možnosť slobodne sa rozvíjať a pracovať na sebe.

Ktoré miesta v Banskej Bystrici máte najradšej a kde zvyknete tráviť svoj voľný čas, keď práve nemusíte nacvičovať?

Pravdupovediac, okrem Skuteckého ulice som toho veľa nenavštívila, ale keď sa dalo, chodila som večer do fitka. Mám nadherný výhľad z okna na kalváriu. Určite by som rada trávila čas v prírode, keby som tu žila. Kopce mi v Bratislave chýbajú.

Kde momentálne žijete a aké plány máte na nadchádzajúce obdobie?

Žijem v Bratislave a najbližšie pripravujem projekt Desatoro pre SND ako autorka a režísérka jedného z prikázaní.

Foto: BDNR

Herečka Sláva Daubnerová pod Urpínom: Žne úspechy v diele o Hviezdoslavovej žene
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM