Jakub Forgács Iné športy

Veľká pocta pre strelca Dukly. Po životnom úspechu Tužinského gratulácia od Kisku

Juraj Tužinský sa na olympiáde v Riu predviedol parádnym výkonom. Medzi prvými gratulantmi po finálových bojoch bol prezident Slovenskej republiky. Čo povedal o strelcovom úspechu?

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta pre strelca Dukly. Po životnom úspechu Tužinského gratulácia od Kisku
Zdroj: TASR

O prvý veľký úspech Slovenska na letnej olympiáde v brazílskom Riu de Janeiro sa postaral strelec zo vzduchovej pištole Juraj Tužinský z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Po skvelom výkone v kvalifikačnom kole, v ktorom sa umiestnil na 3. mieste, svoju vynikajúcu formu potvrdil aj vo finále, kde v sobotu skončil na výbornom 4. mieste. Dosiahol tak svoj životný úspech.

Krátko po pretekoch nevedel, či sa má tešiť, alebo ho majú mrzieť dve desatiny bodu, ktoré ho delili od medaily, no postupom času v ňom prevládla radosť z výborného výkonu. „Streľba je psychicky veľmi náročný šport. Po výkone nie som ani tak fyzicky ubitý, ako mentálne. Ja som bol po pretekoch ‚vypnutý‘, nevedel som, či sa mám tešiť, alebo byť smutný. Kým mi to všetko došlo, tak to chvíľku trvalo. Teraz som už oddýchnutý a teším sa z toho. Dokázal som sám sebe, že viem strieľať,“ povedal čoskoro 32-ročný strelec, ktorý sa oproti hrám v Londýne 2012 zlepšil o jedenásť priečok.

Pre Tužinského to bola iba prvá časť olympijského vystúpenia. Už o štyri dni nastúpi na preteky v ľubovoľnej pištoli. Aj v tejto disciplíne chce prekonať svoje doterajšie maximum z OH – 23. miesto z Londýna. „Odvtedy som v nej spravil veľmi veľa roboty a posunul som sa úplne inde. Uvidíme, aké bude počasie, pretože strelnica je tu dosť veterná a hlásia ochladenie a to potom dosť fúka. Ale určite sa mi bude strieľať lepšie. Už nebudem mať akoby nôž na krku a pôjde to ľahšie,“ povedal.

Štvrté miesto venoval rodine, priateľke a trénerovi Tiborovi Kissovi. „S pánom trénerom spolupracujeme už štyri roky a tvrdo sme pracovali na tom, aby to vyšlo.“

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska patril medzi prvých gratulantov strelcovi „Je to obrovský úspech. Aj takáto ‚zemiaková‘ medaila veľmi poteší. Máme za sebou prvý deň a toto bolo skutočne príjemné prekvapenie. Prekvapili aj tenisti, Schmiedlová po tuhom boji vyhrala,“ povedal Kiska.

Pozrite si v našej fotogalérii Tužinského v akcii na olympiáde!

Čítajte tiež:

FOTO: Florbal v Bystrici zažíva rozmach: Do súťaží nastúpia nové kategórie dievčat

Posila baranov z východu: Do bystrického tímu prichádza bývalý reprezentant Ruska

V OBRAZOCH: Úspech strelca Tužinského na olympiáde v Riu
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM