Správy

Veľká formácia lietadiel 4 štátov nad Slovenskom. Štartovať budú aj zo Sliača

Blížiace sa celoštátne oslavy 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika sa stanú aj neopakovateľnou medzinárodnou leteckou udalosťou.

Ilustračný obrázok k článku Veľká formácia lietadiel 4 štátov nad Slovenskom. Štartovať budú aj zo Sliača
7
Galéria
Zdroj: TASR

Pri spomienkových slávnostiach 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika v sobotu 4. mája preletí ponad mohylu na Bradle a Letisko Piešťany zostava lietadiel štyroch krajín, ktoré sa spájajú so životom a osudmi Štefánika. Informoval hovorca Festivalu letectva Piešťany (FLP) Dušan Hein.

Vzdušnú poctu generálovi vzdajú stíhacie a dopravné stroje v 12-člennej zostave leteckých síl Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska. Slávnostný prelet kombinovanej zostavy pripravuje Generálny štáb Ozbrojených síl SR so štátmi, v ktorých Štefánik pôsobil.

Formáciu povedie slovenské letectvo symbolicky strojom talianskej výroby C-27 Spartan, za ktorým poletí dvojica najnovších stíhačiek Eurofighter Typhoon talianskeho letectva. Nasledovať bude trio stíhacích lietadiel Mirage 2000, ktoré do pietnej zostavy nominovalo Francúzsko. Za nimi budú mať svoje miesto zástupcovia Českej republiky s dopravným lietadlom C-295 CASA v sprievode dvoch stíhacích strojov Aero L-159 Alca. Záver leteckej piety bude patriť opäť Slovensku a jeho trojici stíhačiek typu MiG 29.

Aj záujemcovia v okolí Banskej Bystrice a Zvolena si budú môcť pozrieť vzlety aspoň niektorých lietadiel. „Zo Sliača budú štandardné vzlety niektorých strojov z formácie, medzi ktorými by mali byť francúzske Mirage 2000 a talianske Eurofightery, zrejme aj slovenský Spartan. České stroje Alca a C-295 priletia z ČR. Lietadlá sa budú dávať do formácie niekde nad západným Slovenskom pred príletom na Bradlo,“ povedal pre náš spravodajský portál Hein a dodal, že hoci čas štartov ešte nie je známy, dá sa odhadnúť, že stroje budú vzlietať medzi 12:00 a 12:30.

Foto: ilustračné

Prelet nad Bradlom
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM