Marcel Páleš Správy

Vedecká konferencia Mosty priateľstva: V Bystrici docenia doma nedocenených

V dňoch 16.-17. októbra 2013 sa v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici uskutoční vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou pod záštitou podpredsedníčky Národnej rady SR Jany Laššákovej.

Ilustračný obrázok k článku Vedecká konferencia Mosty priateľstva: V Bystrici docenia doma nedocenených
Zdroj: TASR

Slovenská historiografia je ešte veľa dlžná osobnostiam, ktorých význam a celospoločenský prínos si mnohokrát viac uvedomujú, vážia a pripomínajú iné národy a štáty, no vo svojom rodisku zostávajú nedocenené, ba často zabudnuté.

Podnietiť cieľavedomé bádanie

Každý región na Slovensku má svojich velikánov, ktorí z rôznych príčin opustili svoju vlasť a svoj osobnostný a profesijný potenciál uplatnili v inom štáte. Zoznam ich mien by bol veľmi dlhý, a to počnúc tými, ktorých dielo v zahraničí je už čiastočne zmapované, až k menám menej známych, či úplne zabudnutých osobností.

Pripravované vedecké podujatie si kladie za cieľ podnietiť cieľavedomé bádanie, kritické zhodnotenie a komplexné spracovanie biografických portrétov osobností, ktorých pôvod a korene siahajú na Slovensko, a ktoré svojou činnosťou obohatili svetovú vedu, techniku a kultúru.

Na konferencii aj hostia zo zahraničia

Počas dvoch dní konferencie sa v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici stretnú slovenskí a zahraniční prednášatelia, aby diskutovali o významných slovenských osobnostiach, ktorých práca je oceňovaná v zahraničí.

Slávnostné otvorenie vedeckej konferencie Mosty priateľstva – osobnosti Slovenska v kontexte vzťahov so zahraničím sa uskutoční dňa 16. októbra 2013 o 9.30 h v Spoločenskej sále Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Vedecká konferencia Mosty priateľstva
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM