Michal Majer Kultúra

Vedecká knižnica oslávi 85. výročie

V nadchádzajúcich dňoch si pripomenieme 85. výročie Mestskej verejnej knižnice, predchodkyne ŠVK, ktorá bola založená dňa 20. marca 1926 a 40. výročie schválenia štatútu Štátnej vedeckej knižnice.

Štátna vedecká knižnica predstavuje kultúrnu, vedecko-informačnú inštitúciu zameranú na knižničnú, bibliografickú, výskumnú, vzdelávaciu, vydavateľskú a kultúrno-výchovnú činnosť. Základ knižného fondu v roku 1926 tvorilo 200 slovenských a českých kníh a navštevovalo ju 377 registrovaných čitateľov. V súčasnosti obsahuje fond knižnice viac než dva milióny knižných jednotiek a eviduje vyše 12 000 registro­vaných používateľov.

Ako uviedla zástupkyňa ŠVK Ivana Bičanovská, neoddeliteľnou súčasťou knižnice je systém jazykových študovní, ktoré okrem prezenčného a absenčného vypožičiavania kníh organizujú aktivity pre študentov ale aj širokú verejnosť. Najstaršou študovňou je Nemecká študovňa (1995), ktorá bola zriadená v spolupráci s Goetheho inštitútom. V priestoroch knižnice už päť rokov poskytujú svoje služby ďalšie jazykové študovne: InfoUSA, ktorého aktivity podporuje Veľvyslanectvo USA na Slovensku a Centrum ruských štúdií, ktoré prispieva k šíreniu ruského kultúrneho dedičstva. V roku 2011 svoje 5. výročie oslávi Britské centrum zriadené v spolupráci s British Council. „Najmladšou jazykovou študovňou je študovňa Window of Shanghai (2010). Je výsledkom spolupráce na celosvetovom projekte Šanghajskej knižnice,“ dodala Bičanovská. Knižnica disponuje aj výnimočným fondom starých a vzácnych tlačí, ktorý obsahuje okrem iných vzácnych exponátov aj Lutherovou bibliu z roku 1555 a Notície Mateja Bela.

Knižnica svojimi aktivitami presahuje aj hranice Slovenskej republiky. Či už sú to existujúce partnerstvá so zahraničnými knižnicami (Študijná a vedecká knižnica v Hradci Králové, Vojvodská verejná knižnica E. Smolki v Opole, Centrálna univerzálna vedecká knižnica N. A. Nekrasova v Moskve, Národná parlamentná knižnica Ukrajiny v Kyjeve) alebo delegácie z európskych a mimoeurópskych krajín, ktoré navštevujú knižnicu a sú podnetom na budúcu spoluprácu. Nadviazala sa spolupráca so Šanghajskou knižnicou a knižnicou z amerického Charlestonu.

Zdroj: Štátna vedecká knižnica Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM