Marcel Páleš Kultúra

Memorandum primátora Gogolu s Havlíkom: Vo veci amfiteátra nastal posun!

Primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola spolu s Jurajom Havlíkom, zástupcom neformálnej skupiny Ľudí spája(ť_je)umenie, v piatok popoludní podpísali memorandum. Konkrétne o spolupráci pri riešení problematiky banskobystrického Amfiteátra.

Ilustračný obrázok k článku Memorandum primátora Gogolu s Havlíkom: Vo veci amfiteátra nastal posun!
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom oboch strán je konštruktívne a efektívne vyriešiť ďalšie možné využitie amfiteátra a pozdvihnúť tak kultúrnu, spoločenskú a ekonomickú situáciu v meste.

Iniciatáva primátora pomohla

2. mája 2013 inicioval primátor mesta Peter Gogola stretnutie so zástupcami občianskej iniciatívy Ľudí spája(ť_je)umenie. Uskutočnilo sa na pôde mestského úradu. Výsledkom dlhodobého vzájomného dialógu je memorandum o spolupráci, ktoré bolo v piatok oficiálne podpísané obidvomi stranami.

„V spomínanom memorande štatutár mesta vyhlasuje, že do 1. septembra 2013 nebude mesto vyvíjať aktivity smerujúce k rozhodovaniu s nakladaním banskobystrického Amfiteátra ako nehnuteľného majetku,“ informovala o tom Barbora Winterová, tlačová tajomníčka mesta.

Aký bude ďalší osud amfíka?

„Ďalší osud banskobystrického amfiteátra je veľmi citlivá téma, ktorá delí občanov mesta na dva tábory a nepripúšťa tak radikálne riešenia. Verím, že aj dnešný krok bude dôležitou súčasťou odpovede, čo ďalej s našim amfiteátrom. Mladým členom neformálnej skupiny okrem môjho obdivu vyjadrujem úprimné želanie, aby ich snaha priniesla želané ovocie,“ skonštatoval primátor mesta Banská Bystrica.

Členovia neformálnej skupiny sa v memorande okrem iného zaviazali vyvíjať v stanovenom čase aktivity smerujúce k získaniu potenciálneho záujemcu o prenájom amfiteátra, ktorý bude ochotný a schopný využiť a zrekonštruovať uvedenú nehnuteľnosť na vlastné náklady.

Pomôže štvormesačné úsilie?

„Tento akt bol dlhodobým cieľom našej skupiny a vnímame ho ako veľkú výzvu a zároveň šancu pretaviť naše vízie do reality. Už teraz máme naplánované viaceré stretnutia a rokovania, ktoré majú potenciál vyriešiť problematiku amfiteátra v našom meste. Môžem každého ubezpečiť, že v tomto duchu budeme štyri mesiace usilovne pracovať,“ vyjadril sa Juraj Havlík.

Memorandum má len deklaratórny charakter spoločných zámerov a cieľov jeho účastníkov. Žiadny zo záväzkov, ktoré z neho vyplývajú, nie je právne vymáhateľný a je len na cti a možnostiach oboch strán presadiť v ňom stanovené zámery a ciele.

Foto: Vlado Veverka

Amfiteáter: Memorandum Gogola - Havlík
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM