Jakub Forgács Správy

Vďaka slávnemu rodákovi o Bystrici vedia aj v Ázii: Viete, ktorú ulicu čínski turisti pod Urpínom nikdy nevynechajú?

Známy Banskobystričan si získal obdiv až v ďalekej Ázii. Preslávili ho desiatky výnimočných diel, ktoré dokonca čínski turisti vyhľadávajú aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka slávnemu rodákovi o Bystrici vedia aj v Ázii: Viete, ktorú ulicu čínski turisti pod Urpínom nikdy nevynechajú?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystričania si v pondelok popoludní na evanjelickom cintoríne pripomenuli 56. výročie úmrtia svetoznámeho architekta, rodáka z Banskej Bystrice, Ladislava Hudeca. Prišli aj študenti Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského, ktorí pár dní predtým pomohli vyčistiť jeho hrob od popadaného lístia. Rodinná hrobka, kde sú pochovaní i rodičia a súrodenci Hudeca, je od tohto roku národnou kultúrnou pamiatkou.

Prvý ázijský mrakodrap

Ladislav Eduard Hudec pôsobil medzi dvoma svetovými vojnami v Šanghaji, kde sa stal jedným z najvýznamnejších architektov a tvorcom viac než 60 výnimočných budov, ktoré sú chránenými pamiatkami. Čína je dodnes hrdá na jeho prvý ázijský mrakodrap, 22-poschodový Park Hotel, ktorý postavil priamo v srdci Šanghaja v roku 1934. Ten bol najvyššou budovou v celej Ázii do roku 1963, v Šanghaji do roku 1985.

„Pred rokom sme si pripomínali okrúhle výročie jeho úmrtia, prišli zástupcovia viacerých organizácií a diplomatických zborov. Ladislav Hudec bol celým srdcom Banskobystričan, chceme ho v povedomí obyvateľov upevniť, preto by sme si mali jeho pamiatku pripomínať každý rok,“ povedala kunsthistorička Klára Kubičková.

Podľa nej každý Banskobystričan by mal o Hudecovi vedieť aspoň to, že bol známy a uctievaný architekt a že jeho stavby v Šanghaji sú vážené a chránené. Celý život prežil na troch kontinentoch, prial si byť však pochovaný v Banskej Bystrici. Ako Kubičková vysvetlila, na Slovensku, žiaľ, máme iba jeho kaplnku vo Vyhniach, ktorú navrhol ešte ako študent, a rodinnú hrobku, ktorú postavili podľa jeho plánov.

Chcel byť pochovaný v Bystrici

„Jeho otec Juraj bol staviteľ, postavil skoro celú Skuteckého ulicu v Banskej Bystrici. Ladislav sa pod vplyvom otca priúčal architektúre,“ dodala Kubičková. Skuteckého ulica sa nachádza v centre mesta a sídlia na nej historické budovy, v ktorých je napríklad škola i súdy. Turisti z Číny ju nikdy nevynechajú pri prehliadke mesta.

Tvorca mrakodrapov „Paríža Východu“ zomrel v americkej Kalifornii, v meste Berkeley, na infarkt 26. októbra v roku 1958 ako 65-ročný. Jeho posledná vôľa byť pochovaný v Banskej Bystrici sa splnila až v roku 1970.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM