Správy

Vďaka prázdninám v kraji klesol počet chorých. V týchto okresoch je ich najviac

Po opätovnom štarte vyučovacieho procesu očakávajú epidemiológovia prechodne opäť zvýšenú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku a chrípke podobné ochorenia.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka prázdninám v kraji klesol počet chorých. V týchto okresoch je ich najviac
4
Galéria
Zdroj: TASR

Tretinový pokles akútnych respiračných ochorení (ARO) a viac ako 47-percentný pokles chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) zaznamenali v Banskobystrickom kraji odborníci počas prázdninového týždňa.

„Keď deti nie sú v kolektíve, takmer vždy sa to podpíše pod zníženie šírenia nákaz, ktoré sa prenášajú vzdušnou cestou. To, že deti nie sú v takom úzkom kontakte, sú doma, prípadne na zimných dovolenkách s rodičmi, má vždy pozitívny dosah na chorobnosť. Navyše, ak sú deti choré práve cez prázdniny, rodičia liečia ich ľahšie prechladnutia či akútny infekt aj v domácom prostredí bez návštevy lekára,“ skonštatovala v tejto súvislosti Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Zároveň dodala, že po opätovnom štarte vyučovacieho procesu očakávajú epidemiológovia prechodne opäť zvýšenú chorobnosť na ARO i CHPO.

Celkovo evidoval RÚVZ tento týždeň 7888 chorých na ARO, čo je chorobnosť 2226 osôb na 100 000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 907 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 256 osôb na 100 000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Zvolen, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 1100 prípadov. Nasledujú Lučenec s 959 a Rimavská Sobota s 946 prípadmi. Ostatné okresy s výnimkou okresov Poltár a Krupina vykazujú chorobnosť na ARO medzi 200 až 600 prípadmi. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okresoch Lučenec, Brezno a Zvolen.

Z hľadiska veku postihujú ARO najviac skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, navlas rovnaký počet chorých je medzi najmenšími deťmi do piatich rokov a medzi deťmi vo veku šesť až 14 rokov. V sledovanom týždni sú s chorobnosťou na tom najlepšie adolescenti. Podobný trend je aj pri počte chorých na chrípku.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM